Търсим от Брюксел компенсация "изпуснат турист"

Туризъм

19-03-2015, 07:02

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В момента се водят преговори за премахване на визовия режим за украинците, което ще облекчи максимално гостите ни от Киев

Да се търсят от Брюксел компенсации за отлива на туристи, поискаха вчера представители на туристическия бранш по време на заседание на икономическата комисия в парламента, на което бяха поканени, за да обсъдят проблемите пред летния туристически сезон. Щетите, които понася нашата страна във връзка с икономическите санкции, наложени от ЕС на Русия, не са свързани само с туризма, но и много други отрасли, които са обвързани с този бранш, каза Ивелина Грозева, финансов директор на „Албена”. Компенсации за понесените загуби от руското хранително ембарго получават в момента производителите на храни и земеделски стоки, а при кризата в Сърбия преди години гръцкият туристически бранш е бил обезщетен от Европейската комисия за пропуснатите ползи.
За да се справим с тежката криза, която грози туризма, е необходимо да се въведат многократни тригодишни визи за рускоговорящите туристи, каза Благой Рагин, шеф на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Сега гостите ни от Русия, които са почивали през миналата година в нашата страна, получават еднократна виза, а собствениците на имоти получават тапия за влизане у нас в рамките на три години, уточниха от Министерството на външните работи.

В момента се водят преговори за премахване на визовия режим за украинците, което ще облекчи максимално гостите ни от Киев, които досега традиционно са почивали на Крим и Одеска област, но през тази година това няма да бъде възможно. В резултат на подобно облекчение през миналата година туристите от Молдова у нас са се увеличили с 40 на сто.

Да се въведе повече ред в курортите и държавата да има в тях по-активна роля, настояват от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Поне още сто полицаи да има в комплекса, поиска Веселин Налбантов, зам.-председател на съюза. Той призова също така да се премахне барачната търговия, която се вихри по улиците, както и да се вземат мерки за продажбата на тонове месо по сергиите в Слънчев бряг.

Да не вещаем апокалиптични картини, апелира от своя страна министърът на туризма Николина Ангелкова. Въпреки че през април ще има по-ясна картина за летните записвания, тя представи разчетите на ведомството, които сочат, че спадът от руския и украинския пазар ще бъде между 30 и 40 на сто, но за сметка на това у нас се очаква до 10% ръст на туристите от Германия, около 40 на сто повече гости от Литва, Латвия и Молдова, поне 5% ръст от Сърбия и още толкова от Македония. В министерството се работи активно за чартърна програма, която ще действа в крилата на сезона от 2016 година, след като получим одобрение от Брюксел.

Спешно се търсят заместващи пазари за това лято и страната ни активно участва във всички изложения, на които може да привлече повече туристи. До седмица ще бъдат представени промените в Закона за туризма, съобщи още министър Ангелкова.

От икономическата комисия в парламента ще бъдат изпратени писма до три министерства, които пряко са ангажирани със състоянието на курортите и предстоящия туристически сезон, каза председателят Петър Кънев. От МВР депутатите ще търсят отговор каква е готовността за охрана на курортите, експертите от Министерството на регионалното развитие трябва да кажат повече за безразборното строителство в туристическите селища, а на финансовото ведомство ще се направи предложение ваучерите за храна да може да се ползват и за почивка. По този начин няма да се ощети финансово държавата, а работещите ще имат възможност да ги използват по-пълноценно.
Предстои да се облекчи максимално процедурата по наемането на младежи до 18 години за работа в туристическите обекти, стана ясно от вицепремиера Ивайло Калфин, който също участва в заседанието на комисията. Той посочи, че в момента най-честите нарушения при наемането на непълнолетни е работата им през нощта, както и неизплащането на възнаграждения.