Слънчевото затъмнение във Варна: Кога, как и къде

Ден на отворени врати в Националната обсерватория "Николай Коперник"

Слънчевото затъмнение, на което ще станем свидетели в петък, 20 март, е най-голямото за последните 15 години и ще е последното пълно за следващите 11.

Кога?

Във Варна максималната фаза на природния феномен ще се наблюдава с 49% закриване в 11:57:17 ч. Начало на затъмнението за Варна е 10:51:03 ч. Небесната атракция ще приключи в 13:04:31 ч. Иначе, да припомним, затъмнението ще се наблюдава като пълно от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Пълната фаза на затъмнението ще се наблюдава с най-голяма продължителност (2 минути и 47 секунди) в океана, на около 260 км северно от Фарьорските острови.

Къде?

Варненската обсерватория "Николай Коперник" кани варненци да наблюдават частичното слънчево затъмнение през телескопите на площадката към морето - от 10:30 до 13:05 ч. 

Как да го гледаме?

Важно! Ако искате да проследите затъмнението, трябва непременно да си осигурите предпазни средства за безопасно наблюдение, напомнят от Обсерваторията. Обикновените слънчеви очила не са подходящи! Вариантите са да се снабдите със специални очила или очила за работа с оксижен. Чудесна работа ще свърши и филмът от стара дискета, ако ви се намира. Най-сигурният, лесен и традиционен начин е да опушите стъкло със свещ. 

"Абсолютно заблуждение е, че опасност за очите има, само по време на слънчево затъмнение. Всеки поглед директно към слънцето е опасен, а още по-опасно е, ако гледате през оптика или фотоапарат на дълга експозиция", предупреждават астрономите от Националната обсерватория "Николай Коперник".

Как да го заснемем?

Не ви трябват специални филтри и обективи, стига да имате телескоп. Трябва само да поставите на разстояние зад окуляра бял лист хартия, който играе ролята на екран.

Лошата новина обаче е, че вероятността утре небето да е облачно, е почти 100%. Метеоролозите от НИМХ-Варна прогнозират плътна облачност през целия ден и дъжд следобед.

Но това не е причина да не отидете до Обсерваторията.

По повод космическото събитие, пролетното равноденствие и Международния ден на планетариумите Националната астрономическа обсерватория "Николай Коперник" обяви ден на отворени врати

Децата от кръжоците щe направят наблюдения с телескоп и зарисуване фазите на затъмнението. Ще снимат и странични явления. Паралелно ще се правят метеорологични наблюдения и изследвания на изменението на осветеността на земната повърхност по време на явлението.

В 15.30 часа в залата на Планетариума ще започне лекцията на тема "Затъмненията - митология и астрономия". Зрители ще се приемат до изчерпване капацитета на залата от 80 места.

В 18:30 ч пък ще започне първата от трилогията публични лекции, посветена на Международната година на светлината, "Древната оптика"

Входът и за двете лекции е свободен.

Някои любопитни факти за затъмненията

Прабългарите вярвали в силата, която им дава слънчевото затъмнение. Говори се, че една от битките им срещу китайците е спечелена именно по време на този феномен. С помощта на своя календар прабългарите изчислили кога ще е моментът на затъмнението и избрали този ден, за да нападнат врага.

В Индия се смята, че трябва да се изкъпеш непосредствено преди и след слънчевото затъмнение, за да се пречистиш от влиянието на злите духове.

От астрологична гледна точка на 20 март ще се обединят три важни събития: Слънчево затъмнение, Новолуние и преминаване на Слънцето от Риби в знака на Овена. Подобни съвпадения се срещат рядко и се свързват с край на един цикъл и началото на нов. Очакват се значими промени в живота на хората.

Слънчевото затъмнение винаги е придружено от Лунно. Пълно лунно затъмнение ще се наблюдава на 4 април, но за съжаление няма да е видимо от България. Времето между двете небесни събития астролозите наричат "коридор на затъмненията". Смята се, че действията, които предприемем тогава, ще окажат огромно влияние върху живота ни през следващите години. Астролозите ни съветват да се вслушаме в интуицията си, която ще се изостри през този период.

Вижте астрологичната картина на астроложката Елена Пенчева и безценните й съвети за 20 март »