Джон Лоутън – сензация в парламента

Вокалът на "Юрая Хийп", който от години живее в България, е представител на НФСБ на Острова

Бившият вокалист на английската рок група Юрая Хийп (Uriah Heep) Джон Лоутън присъства днес като гост на Народното събрание по покана на Националния фронт за спасение на България, предаде репортер на Bulgariautre. Музикантът се превърна в истинска сензация за преминаващите в кулоарите на парламента депутати, служители на институцията и най-вече за медиите.

На нарочен брифинг в парламента председателят на НФСБ Валери Симеонов се похвали, че Джон Лоутън е негов стар личен приятел. "Той е огромен приятел на България и човекът, който направи и продължава да прави всичко по силите си, за да прославя нашата родина, нейната чудесна природа и чудесните хора, които живеят в нея", заяви Симеонов.

Депутатът обясни, че музикантът е тук във връзка с изпълнението на поредния си творчески проект.

"С г-н Лоутън вече имаме направени над 22 документални филма за различни области на България. Това е чудесна поредица, наречена "Джон Лоутън представя". Този наш проект продължава", поясни Валери Симеонов и добави, че рокаджията е официалният представител на НФСБ във Великобритания.

От своя страна, музикантът Джон Лоутън припомни, че са изминали няколко години от последния път, когато е бил в сградата на парламента. "Нещата малко са се променили, но България не се е променила. Тя е все същата велика държава, която е била и продължава да бъде. Всеизвестна е любовта ми към тази държава във всички аспекти", посочи Лоутън.

Той обясни, че подкрепя НФСБ от самото й начало. "Г-н Симеонов ми е дългогодишен приятел, въпреки че някой път му препоръчвам да не пее", шеговито каза музикантът. Лоутън обясни, че НФСБ се ползва с неговата подкрепа, защото принципите им се застъпват. "Принципите са важни за мен, за България, защото поставят България, народът й, нейният начин на живот и нейната култура на пиедестал", аргументира се рокаджията.
Той поясни, че основната причина, поради която е в София, е промотирането на знанието за вируса хепатит С, който той описа като "тих убиец". "Опитваме се да информираме, че хората трябва да внимават за живота си, да внимават какво правят. От албума ми "My kind of loving" сме му посветили една песен, която се казва "Happiness", а 20 март е Международен ден на щастието. Всеки човек има нужда от малко щастие в живота си. Светът в момента минава през някои доста тежки моменти. Малко щастие със сигурност доста помага", категоричен е Джон Лоутън.

"Тук съм, за да помогна с каквото мога за България. Когато става дума за музика, култура – където и да съм, винаги говоря за България", подчерта музикантът.