188 гласа ще пренареждат листите във Варна

Мисия Варна

24-03-2015, 08:00

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Червена мантра

Станишев мобилизира БСП с подписка срещу заема

Кметската надпревара във Варна стартира

Само 10 ще са достатъчни, за да сработи преференцията в Бяла

Едва около 200 гласа ще са нужни за спечелване на място в Общинския съвет на Варна чрез преференция. Това показват сметките на база резултатите за активността на последния местен вот през 2011 г. и промените в Изборния кодекс.

В него е записано, че преференциите за общински съветник се изчисляват на база брой на гласовете, получени за кандидат, но "не по-малко от 7 на сто от общинската избирателна квота". Досега - на парламентарните и евроизборите, преференцията се смяташе като минимален процент (7 за депутати и 5 за евродепутати) от действителните гласове за съответната листа. Тази есен обаче ще е различно - като база за определяне на преференцията ще се използва "общинска избирателна квота". От допълнителните разпоредби на Изборния закон става ясно, че квотата се получава при "делението на общия брой на действителните гласове, подадени за общински съветници в общината, на броя на членовете на общинския съвет".

Резултатите от 2011 сочат, че действителните бюлетини за избор на общински съвет в Община Варна са били 136 787. При 51 съветници в местния парламент общинската избирателна квота е 2682 (толкова гласа са били нужни на всяка партия, за да вкара 1 съветник). Ако приемем за база този резултат 7-процентната бариера за преференция тази есен ще е 188 гласа. Еднаква за всички политически сили, регистрирали листа. За сравнение, по другата формула, използвана за избора на депутати, броят на минималния преференциален вот беше различен за всяка партия, според резултата й. Ако този метод за изчисление беше валиден и за местните избори, бариерата за ГЕРБ щеше да е 2407 гласа, за БСП 1179 и т.н. (отново на база резултатите им от последните местни избори).

Още по-драстично ще е положението в по-малките общини. В Аврен, например, ще са достатъчни 13 гласа, за да сработи преференцията. В Аксаково кандидат с 40 гласа личен вот може от последен в листата да се окаже първи. В най-малката община във Варненско - Бяла, където през 2011 са гласували едва 1549 души, за успешна преференция
ще са нужни само 10 гласа.

Разбира се, всички тези сметки не означават, че всеки, получил 188 гласа, ще стане автоматично съветник. Всички кандидати, преминали прага, ще бъдат подредени според броя на персоналните гласове за тях и ще влязат само тези, които се вместват в бройката мандати, спечелени от политическата сила с общия й резултат. Въпреки това партиите са притеснени, че подредбата на листите им, определена от централите, лесно може да отиде на кино. За това предупреди съпартийците си и лидерът на ПЕС Сергей Станишев по време на семинар на БСП край Варна, посветен на местните избори. Той дори съзря риск от "вътрешнопартийна касапница" и препоръча привличането на кандидати извън членската маса, които обаче са популярни сред хората. "В противен случай парите и бизнес влиянието ще надделеят", предупреди той.


ОТ ИЗБОРНИЯ КОДЕКС
Чл. 454. (1) Определянето на избраните кандидати за общински съветници от всяка кандидатска листа на партия или коалиция се извършва според броя на получените валидни предпочитания (преференции) по чл. 437, ал. 4 и 5 и подреждането на кандидатите в листата по методика съгласно приложение номер 5.
(2) Предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малко от 7 на сто от общинската избирателна квота.
"Общинска избирателна квота" е частното от делението на общия брой на действителните гласове, подадени за общински съветници в общината, на броя на членовете на общинския съвет. Когато частното не е цяло число, общинската избирателна квота е най-близкото по-голямо цяло число.