Варна с най-голямо намаление на топлата вода и парното

Парите

31-03-2015, 07:21

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

С 8,43% поевтинява топлото в морската столица

Топлата вода и парното поевтиняват с между 0,09% и 8,43% от 1 април, в края на отоплителния сезон, реши вчера Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). По-рано през деня от ведомството определиха и намалението на цената на природния газ, което очаквано беше 13,17%.

Преди седмица от енергийния регулатор бяха направили съвсем различни предварителни изчисления за новите цени на топлото.Предвидените тогава намаления бяха по-големи - между 5,96 и 12,92%. Повечето от топлофикациите обаче възразиха срещу първите сметки, като обясниха, че те са направени коректно, но на грешна основа. Всички дружества внесоха възражения в комисията, които са били отразени в окончателното решение на КЕВР.

Според новите цени най-сериозно поевтинява парното във Варна - с 8,43%. В София - със 7,05%, а в Пловдив - със 7,99 на сто. Най-малки - под 1%, са намаленията на топлофикациите в Плевен и Бургас, които се свързват с бизнесмена Христо Ковачки.

Най-скъпа остава водата във Велико Търново, тъй като местната топлофикация купува природен газ от посредник, а не директно от държавната "Булгаргаз".

Освен цените на парното и топлата вода КЕВР намалява и цените на електроенергията, произвеждана от топлофикациите средно с 4,15% Най-голямо е намалението за София - с 4,71%, а най-малко за Велико Търново.
От 6 март държавната НЕК купува от топлофикациите само ток, който е произведен по високоефективен начин.
Цени на топлата вода и парното (лв/мгвтч) без ДДС и акциз.