Цифровизацията на тв ефира се провали

Това е заключението на Комисията за защита на конкуренцията

Цифровизацията на тв ефира в България не е постигнала целта си да доведе до навлизане на нови програми и разнообразяване на тв и радиосъдържанието. Това е заключението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която бе сезирана миналата година да оцени нормативната уредба за мултиплексите от Националното сдружение на малките и средни кабелни оператори.

В момента двата работещи мултиплекса - НУРТС и "Фърст Диджитъл", които станаха обект на прословутата сделка на Цветан Василев за 1 евро, са длъжни по закон да запазват капацитет за разпространение на обществени и търговски телевизии срещу заплащане. Няколко частни телевизии обаче - btv lady, Diema Family и Ring sport, отказаха да се възползват от капацитета, защото прецениха, че им е много скъпо.

Затова КЗК препоръчва изменение на закона, така че мултиплексите да имат право да разпространяват и кодирани тв програми, когато няма достатъчно кандидати за цифров ефир. Другото предложение на антимонополната комисия е да се прецизират текстовете на закона така, че да стане по-ясно кои телевизии задължително трябва да се разпространяват цифрово.