Ново раздвижване около казуса с Дупката

Районът да бъде превърнат в музей на открито, се надява кметът

Дупката в центъра на Варна, която в момента е частна собственост, са обсъждали кметът на Варна Иван Портих и министърът на културата Вежди Рашидов. "Проведохме разговор с министъра, надявам се да бъде намерен вариант, с който тази язва в сърцето на града да бъде разчистена. Състоянието на Дупката в момента е отвратително, трябва да намерим начин да превърнем терена в място, което се вписва в ларгото", каза Иван Портних. Той допълни, че темата е обсъждана и с министерствата на икономиката и на финансите.

Амбицията на кметския екип е районът да бъде превърнат в модерен музей на открито - с реставрирани старини, модерно озеленяване и осветление - място, което да стане привлекателен културен и рекреационен център за местните жители и туристите. "Музеят на открито ще привлече почиващите в курортните комплекси край Варна, което ще доведе и до увеличаване на приходите в местната икономика", каза кметът.

Дупката е с площ от 3775 кв. м между бул. "Княз Борис I", ул. "Княз Ал. Батенберг", ул. "Архимандрит Филарет" и ул. "Воден". Изкопът се появява в края на 80-те години, след като местната власт събаря няколко къщи със статут на паметници на културата с идея на мястото им да бъде построен Търговски дом. В процеса на работа обаче са открити археологически пластове - част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. Хр., които според археолозите са най-старият открит досега участък от укрепителните съоръжения на древната крепост. Подобни останки не са установени на други места в стария град. Пак на същото място са налични и руини от сгради от късната античност – IV-V в., както и от два отводнителни канала и три глинени тръбопровода от същия период. Извън разкопаното пространство, но кореспондиращи с описаните старини, са открити и останки от втора крепостна стена. Според учените тези участъци от двете крепостни стени, запазени в центъра на един съвременен град, са рядко срещано явление в археологическата практика и са отлична предпоставка са превръщането им в туристическа атракция.

През 1989 г. комисия към Националния институт за паметници на културата излиза с категорично становище, че разкритите древни останки са уникални както за града, така и в национален мащаб. Препоръката е съхранението им да бъде на място, тъй като преместването им би било пагубно за тях. Тази позиция довела до спиране на проекта за изграждане на Търговски дом. Оттогава това място в сърцето на археологическия резерват "Античен град Одесос - Варна" е останало като грозна дупка в центъра на града.