Стъклен павилион показва руините от античния Одесос

Разкриха две древни сгради под бул. "Княз Борис I"

Археолозите намериха и две сгради с настилка от големи каменни плочи и дървен навес, които са част от античния Одесос под бул. "Княз Борис I". Новите находки са открити близо до крепостната стена. Това съобщи пред Varnautre.bg д-р Валери Йотов от Регионалния исторически музей във Варна. 

СНИМКИ

Древните находки под централната варненска улица ще бъдат превърнати в туристическа атракция. Върху настилката на булеварда ще бъде изградена мини реконструкция на крепостната стена на древния Одесос. Ще бъдат поставени указателни табели и информация за обектите, съобщи още Валери Йотов.

Върху новооткритите руини на по-малката сграда ще бъде оформен стъклен павилион и варненци и туристи ще могат да виждат находката по всяко време. За по-малко от месец археолозите са успели да уточнят пътя на трасето на северната късноантична крепостна стена, която датира от края на IV век.

През 20-ти век, когато са полагани комуникациите ел и ВиК инсталации, са нанесени фатални поражения на античните останки, каза още д-р Йотов.

"Имаме уверението на екипа от архитекти, който се занимава с модернизирането на централната част, както и на общинската администрация, че ще ни съдействат за реализирането на проекта, така че да успеем да превърнем находките в туристическа атракция", коментира историкът.

По думите му древната крепостна стена продължава под бул. "Княз Борис I" до църквата "Св. Никола". За там се предполага, че е кулата от стената. През есента археологическите проучвания ще продължат и акцентът ще бъде насочен именно в тази част на града. След приключването на разкопките пред храма, където сега е шадраванчето с делфините, ще бъде изграден макет на древния Одесос.

Вижте всичко по темата

ВиК счупи делвата от IV век в центъра

Античният Одесос пак потъна като Атлантида

Още три скелета под Главната

Започнаха археологическите разкопки в центъра на Варна

Археолози намериха скелет в разкопките в центъра на Варна

Делва от VI век "излезе" на Главната