Новият онкоцентър във Варна спира тъжните кервани към Турция (видео)

Комплексът е изграден с почти 19 млн. лева, до края на годината инсталират кибер нож

Обновения онкологичен и лъчетерапевтичен център "Света Марина" откриха във Варна. Той е в отделна сграда от комплекса на терапията, която доскоро беше полуразрушено, старо отделение на психоболницата. Комплексът разполага с 1200 легла. В него има два линейни ускорителя за най-модерно лечение на рак. Чрез ускорителите се затваря цикълът на лечение на онкоболни пациенти в болница "Св. Марина". До края на 2015-та в комплекса ще бъде инсталиран и трети линеен ускорител от най-висок клас, който ще има възможност за радио хирургия или т. нар. кибер нож. Така на практика центърът ще стане най-големият и модерен комплекс за онколечение в България.

Лентата на новата варненска придобивка прерязаха здравният министър Петър Москов, министърът на спорта Красен Кралев, който е лекар по образование, и регионалният министър Лиляна Павлова. На церемонията присъства и премиерът Бойко Борисов, който е убеден, че тъжните кервани към Турция вече ще спрат и все повече хора ще идват да се лекуват във Варна. Министър Москов пък очаква за лечение в морската столица да пристигат и чужди граждани.

Проектът за изграждането на центъра е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването. Тя е финансирана по Схема за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. с общ бюджет 147 млн. лв.

Общата стойност на обновения онкологичен и лъчетерапевтичен център "Света Марина" е 18 759 215,31 лв., от които 15 766 904,10 лв. са безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие, а 2 992 311,21 лв. са национално съфинансиране.

Преди откриването на лъчеклиниката министър Москов посети АГ-болницата във Варна. При визитата си там той се учуди, че болнично заведение, което получава минимални средства от Здравната каса - под 2 млн. лв. годишно, няма никакви дългове и успява да се справя, единствено благодарение на добрия си мениджмънт.

ВИДЕО: Какво казаха премиерът Бойко Борисов и здравният министър Петър Москов по време на откриването