35 млн. за Аспарухов мост дава правителството

Велоалеите обаче ще са ангажимент на общината

В държавния бюджет за 2016 г. ще бъдат заложени 35 млн. лв. за ремонт на Аспарухов мост. "Това ще е първото нещо, което ще свърша догодина", съобщи днес във Варна премиерът Бойко Борисов. Важното пътно съоръжение е част на националната пътна мрежа и ще бъде основно ремонтирано. До края на 2015-а обаче ще бъдат отпуснати 10 млн. лева за реконструкция на малкия мост (в началото на Аспаруховския - бел.ред.), който е в много лошо състояние заради камионите със зърно, които минават по него на път за входа на пристанището отдолу.

Желанието на варненци обаче на моста да има велоалея ще е за сметка на общината, уточни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. В проекта на АПИ не влиза промяна на конструкцията на моста, за да има място за велоалеи. Затова министерството ще преговаря с общината. Министър Павлова прие предложението на един от участниците в дискусията да се обследват възможностите за подгряване на настилката на моста, за да не се образува там конденз, който прави асфалта хлъзгав дори и при хубаво време. Според предложението това може да стане с водата от големия термален извор под моста. "Не сме проучвали точно такъв вариант, но имаме опит с иновативни технологии и ще потърсим вариант", каза Пвлова, но призна, че подобно решение не влиза в сметките за предвидените 35 млн. лева.

Общо по 42 проекта за 211 млн. лева е работила Община Варна през последния програмен период 2007-2013. Общо за областта проектите са били за 400 млн. лева. В следващите 7 години за Варна са отделени 100 млн лева. Освен Варна по ОП "Региони в растеж" има вероятност да бъде финансирана и Провадия. Засега Европейската комисия отпуска пари само за 39-те най-големи града в България, но преговорите за по-малките продължават. В плановете на МРРБ за новия програмен период влизат основна реконструкция на пътя Варна-Добрич, на този от Цонево до Горни Чифлик и на шосето от Провадия до Белослав през Аврен, стана ясно от картата, показана от строителния министър.

Павлова призна, че не може да поеме ангажимент за скорошно укрепване на свлачището на Трифон Зарезан, защото там скатът е нестабилен още от високата си част. Първо, според нея, трябва да се реши проблемът с водопровода и канализацията на цялата туристическа зона над свлачището, уточни тя.