Загиналите в хотел "Вероника" с договори посмъртно

Не е ясно коя от фирмите, замесени в трагедията, ще бъде определена за работодател

Четиримата загинали и петимата оцелели при срутването на хотел "Вероника" в Слънчев ден ще получат трудови договори със задна дата. Това съобщи директорът на инспекцията по труда във Варна Иван Иванов, цитиран от "Труд". 

По закон, когато трудовите полицаи разкрият работници без договор, могат да обявят, че между тях и работодателя има трудово правоотношение и да определят началната му дата. Засега не е ясно коя от фирмите, замесени в трагедията, ще бъде определена за работодател на пострадалите.

Трудовите договори ще позволят на близките на жертвите да получат обезщетения от НОИ, както и да заведат граждански искове срещу компанията.

По закон при смърт на осигурен семейството му има право на еднократна помощ от 540 лв.

Главният изпълнител на обекта - фирма "Планекс" твърди, че не е наемал работниците. Подизпълнителят "Бултранспорт груп" трябва да представи документи по казуса пред инспекцията по труда.

Според една от версиите работниците са наети от фирма "Дигинг", която също е замесена като подизпълнител. Неин представител обаче е показал на разследващите договор за наем с друга компания. В него било записано, че дружество от друг град е наело от "Дигинг" багер и двама служители, които да работят по събарянето на нискоетажни сгради в неназован курорт.

Оцелелите работници твърдят, че са били извикани от г-н Георгиев, за когото се предполага, че е управителят на "Дигинг", за да събарят хотел "Вероника" извън работно време срещу допълнително заплащане. На обекта ги извикал Йовко, който обаче казал пред разследващите, че е само шофьор. Противоречивите показания тепърва ще се проверяват.