Децата престъпници - 118 и все по-малки

Най-често се извършват кражби, бягат от дома

За миналата година малолетните и непълнолетни извършители на противообществени прояви във Варна са 118. През 2013-та броят им е бил 134. Отчита се спад на възрастовата граница. Тенденцията е автори на престъпления да стават все повече малолетни до 14 години, разкри пред Дарик зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов. Най-често се извършват кражби, бягства от дома и телесни повреди. Някои от децата не разбират български и с тях се работи на терен.

Тревожна е тенденцията, че все повече малки деца проявяват агресия, предимно върху свои връстници, коментира шефът на общинската дирекция "Превенции" Светлана Коева. Заради зачестилите прояви дори ръководствата на детски градини търсели помощ от специалисти.

Децата не умеят да общуват и най-лесният начин да решават проблемите помежду си е чрез насилие, обясни Тодор Иванов. Често случаите на агресия се потулват заради страх от сриване на имиджа на съответното учебно заведение.

Стана ясно още, че от общината стартират кампания, по време на която специално обучени ученици ще изнасят сесии на свои връстници. В нея ще се включат и местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Ще бъдат обхванати децата от 39 училища. Кампанията ще продължи до 30 април. Ще се работи с ученици, учители и родители.