Александър от Варна е добре, от три дни е в палатков лагер в Непал

Причината три дни да няма връзка с него е сривът на комуникациите след унищожителното земетресение

25-годишният варненец Александър Димитров, който от февруари на стаж в Непал, е добре, съобщи Нова телевизия. Александър е успял да се свърже с майка си и да й обясни, че е жив и здрав. Разговаряли са около минута и той е казал, че не е ранен. Последните три дни той е прекарал в палатков лагер и не е имал възможност да се обади на близките си.

Причината три дни да няма връзка с него е сривът на комуникациите след унищожителното земетресение. Бащата на Александър, Христо, заяви за Нова ТВ, че е много щастлив и с нетърпение очаква сина си да се завърне у дома. Тази сутрин притесненият му баща обясни, че за последно се е чул със сина си в четвъртък.

"Той е втори курс студент в холандски университет и е на стаж в туроператорска фирма в Непал. Не знам защо си избра тази дестинация, имаше и други възможности", разказа бащата на момчето. "Още в събота звънях в ситуационния център към Министерството на външните работи, вдигна ми един мъж и ми каза, че нямат никаква информация и ми даде три телефона на българското посолство в Делхи", заяви той.

"Синът ми, Александър Димитров, изчезна след земетресението в Катманду, Непал. Той е на стаж в туроператорска фирма там от Бреда Университет - Холандия. Нямаме никаква връзка с него от петък! От ситуационния център в МВнР ми дадоха телефона на посолството ни в Делхи - но там никой не вдигна - в събота и неделя - бездушни чиновници!!! Моля за вашето съдействие да излъчите снимката му и дано най-после от МВнР се размърдат и окажат помощ на бедстващите българи в чужбина!!".

Приятел на Александър пък публикува негова снимка и информация за него в услугата "Google person finder". Той е с руса коса и брада и е отседнал в хотел "Backpackers" в Катманду", написа Данаил в интернет.

След като медиите съобщиха за Александър тази сутрин от Външно министерство са реагирали. "Имам имейл, искат номера на задграничният му паспорт, който аз не знам наизуст и им дадох ЕГН-то", обясни Христо Димитров пред кореспондента на Нова във Варна Нивелина Няголова.

За момента официални данни за загинали българи няма. Знае се, че три групи с български алпинисти са се намирали по това време в Непал. С една от тях вече е установен контакт, а 12-те души вече пътуват към Катманду.

Семейство, което е било в района на труса, са потърсили връзка с посолството и са на сигурно място. От Катманду за България вече пътува и друга българка, която е била в епицентъра на бедствието. От Външното ни министерство призовават всички близки, приятели и роднини на хора, които са в момента в Непал, да се свържат със ситуационния център на министерството.