Джипове газят защитените дюни край Камчия в офроуд ралита

Туризъм

11-05-2015, 11:08

Снимка:

©ClubZ/ Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Регионаланата екоинспекция във Варна не се трогна

За унищожаване на пясъчните дюни, но този път не от бетон, а  от джипове разказа БНТ. За мощните возила превърнали дюните на  защитена местност "Камчийски пясъци" е сигнализирала зрителка, която разказва, че природния феномен – пясъчни дюни са изоставени от надзора на държавата. Безконтролно се къмпингува, мощни возила стигат буквално до  водата,   изгребва се пясък.

Оказва се , че дюните на "Камчийски пясъци" – най- големият пясъчен плаж  в България наистина се използват за офроуд ралита. Местните хора разказват, че всеки ден високопроходими машини газят безнаказано пясъка. Коловозите от високопроходими машини се точат с километри. На всеки 500 метра има поставени стълбове, които маркират трасето.

В "Камчийски пясъци" се намира най-големия черноморски пясъчен плаж в България. Защитената местност е уникално съчетание от дюни и лонгозни гори и заедно с резервата "Камчия" е част от Европейската екологична мрежа "Натура 2000". Местността е едно от малкото останали диви кътчета по черноморието и предпочитано място за почивка от любителите на природата.

Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна, вместо да вземат мерки, отговориха, че правят проверки само по сигнал, а подобен, че дюните на "Камчийски пясъци" се използват за офроуд ралита не е постъпвал при тях.