Историята на вила "София" - призрачната къща на входа на Варна

Историята на къщата е доста заплетена и носи отпечатъка на няколко епохи и събитията

Който е пътувал от курортите към Варна често, не може да не е забелязал на входа на града една мрачна и разпадаща се постройка, напомняща на декор от филм за духове и вампири. Призрачната къща сега се вижда още по-добре, след окастрянето на клоните на дърветата, разказва в. "Народно дело". Който се загледа по-подробно, не може да не забележи, че тъжните и мрачни руини все още носят белези, че някога това е било изискана и аристократична вила. Как обаче такъв хубав имот е останал изоставен, още повече в престижен варненски квартал като "Св. Никола", и то на такова ключово място?

Историята на вила "София", както всъщност е името на тази призрачна къща, е доста заплетена и носи отпечатъка на няколко епохи и събитията, които са определяли съдбите на собствениците й през годините. По-възрастните варненци може би помнят, че навремето това е било почивна база на командването на Военноморските сили. Това обаче е нейната съдба през социализма, а историята й започва доста по-рано.

През 1931 година къщата, която вече е била построена, е купена от англичанина Дъглас Янг. Няколко години по-рано той пристига в София като консул на Великобритания, разказва в свое разследване за вестник "Преса" Иван Рачев. По негови думи, Янг е очарован от страната ни, жени се за рускинята Нина Старицка и така стига да покупката на прекрасната вила.

Дипломатическата кариера на Дъглас Янг обаче го завежда само след няколко години далеч от прекрасната му къща с панорама към морето във Варна. Той заминава за Малага, а впоследствие става британски консул в Швейцария.

Собственикът на вилата спасява евреи от холокоста

Тази част от живота на собственика на вила "София" прилича поразително на сюжета на незабравимата холивудска класика "Казабланка". Дъглас Янг осигурява британски паспорти на няколко десетки еврейски семейства, бягащи от нацисткия режим в Германия. Тъй като отношенията между Великобритания и Хитлеровия райх са доста сложни в този период, в крайна сметка дипломатът е обвинен в далавера с паспорти и уволнен през 1938-а. Янг, който е отявлен противник на фашизма, е толкова възмутен от поведението на собственото си правителство, което го наказва заради помощта му за преследваните евреи, че се отказва от английското си поданство. Заедно със съпругата си, която е срещнал в България, и доведения си син той емигрира в Южна Африка. А прекрасната вила във Варна остава на грижите на негови близки в България. През 1950 година е отчуждена от държавата.

Както вече казахме, тя дълго време е почивна станция на командването на флота. След това става база на Министерството на здравеопазването и научна станция за развитие на знанията за курортното дело и физиотерапията в Народна република България. Това се случва през 1971 година.

Историческата постройка е съсипана от пожар

Дъглас Янг и съпругата му напускат този свят преди рухването на социализма и последвалата реституция. Единственият им наследник възстановява собствеността си върху къщата, но както сами знаем, втората половина на 90-те у нас са време на странни обрати.

Около прекрасната вила се завихрят интереси и мераци, дали впоследствие основа за истинска документална, съдебна и административна сага.

Най-голямото бедствие, което превръща вила "София" в "къщата на призраците", става през 1997-а, когато тя пламва и от нея остава долу-горе само това, което може да се види и днес. Съдебните битки за имота и "въртележката" на собствениците й продължават още години наред. Резултатът, който виждаме днес, е наистина тъжен - опасни руини, отдавна изгубили стойността и очарованието си. Потискащ детайл е също, че на останките на къщата на британския дипломат Дъглас Янг, помагал на еврейски семейства да избягат от смъртта във фашистка Германия, днес има нагло надраскана нацистка свастика.