Хърватско дете-чудо спечели „Откритие 2015“

Наградата за най-добра песен заминава за Испания

В петчасов музикален за изпълнителите и публиката се превърна тазгодишното издание на „Откритие 2015“. Фестивалът започна в 18,30 и приключи към 23,30. Залата на драматичния театър „Стоян Бъчваров“ във Варна беше препълнена, а публиката пя и танцува с участниците в конкурсите и гост звездите.

Двете международни журита оценяваха двата конкурса за песен и изпълнител. Тази година България беше представена само от един участник, любимецът на публиката от втория сезон на „Гласът на България“ Тодор Гаджалов, който получи и специална награда.

Първата награда в конкурса за изпълнител безапелационно грабна детето-чудо на Хърватия Дино. 23-годишният рокер има записани 11 първи места от 11 международни конкурса, като „Откритие“ се превърна в дванадесетата му победа. Той получи и наградата на публиката, която гласува в залата. Изпълнението му на Show must go on наелектризира присъстващите.

Първата награда в международния конкурс за песен отиде за песента Beat me out, изпълнена от испанката Сира Майо. Музиката, текста и аранжимента са на Гилберто Мартин и Сара Перез.

Втората награда в конкурса за изпълнител журито отреди за Желена Вукоевич от Сърбия, от чието изпълнение на песента Listen, всички в залата настръхнаха, тя получи дори и аплодисменти от журито.

В конкурса за песен второто място беше поделено между песните It’s okay от Малта, написана от Елтън Зарб и Матю Миксу и Piu di cosi от Италия, с автори Джани Валино и Чинция Роса.

Трети в конкурса за изпълнител станаха Сира Майо от Испания и Нурсултан Карабалиев от Казахстан, а третото място в конкурса за песен зае песента „Отпускай“ на Виталий Черва от Русия.

Традиционно беше връчен и приза „Мис Туризъм България“ на най-красивата участничка във фестивала. Журито връчи приза на победителката Филомена Пизани от Сан Марино, която получи и ръчно изработено колие от дизайнерката Евелина Пенева.

Гост звездите на „Откритие 2015“ заеха отделна част от фестивалната програма. Първа атакува сцената британската рап звезда Лейди Лишър, която озаглави участието си в България в социалните медии с хаштаг Bulgariainvasion. Тя се задържа малко на сцената и слезе в публиката, където обиколи целия партер на театъра.

Теди Кацарова беше специален гост на фестивала, а също сред членовете на международното жури. Динамичното и изпълнение раздвижи публиката, която после пя и с рок групата „Фанданго“ и италианското дуо „Hit Italy”, което представи микс от едни от най-популярните италиански хитове, обичани от всички. Голямата изненада обаче беше изпълнението на "Облаче ле бяло" на италиански език в хард рок аранжимент. Най-романтичният глас на България Стефан Митров представи новата песен на Доно Цветков „Сън“.
Талантливите възпитаници на Нина Козина от балет „Арт денс“ зарадваха публиката с ефектни танцови изпълнения, а основният балет участва в представянето на песните в конкурса за песен.

През изминалия месец в съпътстващата програма на „Откритие 2015“ участваха Миро, Тумбаито, Деси Добрева, Бойка Василева, китарното дуо Георги Харизанов (класическа китара) и Венцислав Стоянов – Баго (бас китара); откри се изложбата „Откритие“, представяща пластики и рисунки на Надя Антова. На 19-ти май в аулата на Икономическия университет ще бъде представен филма “АББА: любов, триумф, раздели” с прожекция пред свободна публика и среща с автора на филма и книгата - журналиста Георги Тошев. Фестивалът ще приключи на 21-ви май с излъчването на филма „Париж на Богдана“ на Георги Тошев и среща с Богдана Карадочева в арт салона на Радио Варна.