Чистят и укрепват дерето на Евксиноград с европари

Ерозионните процеси застрашават канализацията за "Виница" и "Траката"

Дерето на Евксиноград ще бъде почистено, а мост-каналът над него укрепен с европейски средства, научи Varnautre.bg. За целта ще се използват допълнителните средства в размер на 1,7 млн. лв., които Община Варна ще получи по фонд "Солидарност". Както вече стана ясно, местната администрация ще усвои свободния финансов ресурс от общото финансиране от 10 млн. евро, тъй като щетите от наводненията в региона са най-големи.

Инвестицията в т. нар. Фатрико дере и мост-канала "Виница" - Евксиноград - "Траката" е съвсем навременна, предвид свлачищните процеси, от които районът е заплашен. Разрушителните ерозионни процеси на практика застрашават канализацията, която обслужва над 50 000 души от "Виница", Евксиноград, местностите "Траката" и "Св. Никола" и курорта "Св. св. Константин и Елена".

Все още не е преведена първата сума от около 9 млн. лв., които Варна трябва да получи по европейския фонд. Средствата ще послужат за укрепване на двата важни охранителни канала по улиците "Горна Студена" и "Моряшка" в кв. "Аспарухово".

Планове за тях са били изработени преди десетилетия, но така и не са се намерили средства за реализирането им. След водното бедствие в Аспарухово, взело 13 жертви, общината изготви нови технически проекти за каналите на стойност около 11 млн. лв. На практика работата може да започне веднага след превеждането на средствата. Именно затапването на едно от деретата преди години и неподдържането на останалите са една от основните причини за потопа в "Аспарухово".