Заплахи се сипят пред къщата на убития Нягол заради затворена улица

Мисия Варна

30-05-2015, 14:36

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Частен имот с незаконна ограда затвори две улици

30 семейства излязоха на протест срещу имот, които затруднява достъпа до домовете им

Лют скандал се развихри на метри от къщата на убития в Гранд мол Нягол Петров заради имот, който запуши две улици и ограничи достъпа на хора от района до домовете им. Над 30 семейства излязоха днес на протест заради това, че имотът обособен в пресечната точка на ул. "Райна Княгиня" и ул."Вихрен" насред улицата спира достъпа и на линейки, пожарни и други специализирани автомобили. Хората се оплакаха и, че камионите за сметосъбиране няма как да изнасят боклука им.

 

Собственик на въпросния имот Енчо Александров, който живее в съседната до него къща. Купил го в края на миналата година. След отчуждаване през 1964 години, последвало връщане на собствениците, които обаче не се разбрали при делба и имотът бил обявен за публична продан. В него съсобственик е била и община Варна, която също продала своята част за 20 000 лева. "Целият имот купих за 31 хиляди лева", обясни собственикът, който уточни, че смята да вдигне масивна ограда от всички страни. В момента такава е само от една от страните, около другите две е телена. 

Освен собственика сред протестиращите излезе и жена му, която се развика на събралите се недоволни. Сред тях бе и семейството на убития в Гранд Мол Нягол Петров, които живеят на ул. "Райна Княгиня" и са едни от най-потърпевшите от ситуацията. Именно пред тяхната къща е една от страните на оградата и семейството не успява да стигне до дома си с автомобил. 

"Оградата минава край дома ми и е ограничила максимално мястото пред входната врата. Ако се запали нещо, къде ще спре пожарната, за да да гаси, не знам", притеснява се братът на Нягол - Петър. Именно по него и жена му започнаха да викат собствениците на имота, като намесиха дори името на Нягол. Нали сте в траур, какво сте тръгнали да протестирате, обърнаха се към семейство Петрови собствениците на имота, след което с крясъци заплашиха и останалите съседи, че смятали да завеждат дела за тормоз и да направят така, че да се стигне до събарянето на техните къщи, защото все имали по-нещо незаконно. 

Иван Иванов, чиято къща е точно на 70 сантиметра от оградата на имота на Александров пък разказа, че преди дни полицаи преследвали с кола двама бандити, но тъй като улицата е затворена, нямало откъде да минат и ги изпуснали. Заради дувара Иванов вече не може да ползва и гаража си, тъй като през 70-те сантиметра разстояние, кола няма как да се промуши. Друга жена обясни, че заради оградата детски и инвалидни колички няма как да стигнат до другата част на улица "Вихрен". "Ако има спешен случай и линейка не може да дойде, трябва да казваме друг адрес, докъдето има достъп. Едно такси не може да си извика човек", разказа недоволна съседка.

Хората от района са подали жалба в общината в края на април с искане улицата да бъде отворена. Отговор оттам обаче няма. Пуснали жалба и в район "Младост". Оттам пък им казали, да я оттеглят, защото ако съборели оградата на Александров, за която комшиите твърдят, че е незаконна, щели да бутнат и навесите и пристройките на всички, които не покажат разрешения за тях.

Въпреки това хората не са готови да се откажат, за да получат достъп до домовете си. Те ще продължат да настояват общината да отвори двете улици, които до скоро са били действащи. "30 семейства да страдат, заради двама души не е нормално", коментира Желяза Иванова, която живее в района. 

ВИДЕО