Варненец ще плува на световно първенство в Казан

Николов си подсигури участие на шампионата на планетата, след като покри норматив "Б" на 100 м свободен стил

Талантът на ПСК Черно море Александър Николов преди броени дни постигна исторически успех за варненското плуване. По време на откритото първенство на Словения в Крани възпитаникът на треньора Никола Петров сбъдна мечтата си и грабна квота за световното първенство по плувни спортове на ФИНА в Казан, което ще се проведе от 24 юли до 9 август.

Николов си подсигури участие на шампионата на планетата, след като покри норматив "Б" на 100 м свободен стил, спирайки хронометрите на 51,08 сек. Той е единственият варненец, който ще представя страната ни заедно с националите Нина Рангелова, Мартин Желев и Никола Димитров, които също успяха да вземат квоти.

(Александър Николов и Георгия Кадоглу)

"Щастлив съм, че оправдах очакванията на клубното ръководство. В първите минути след успеха с личния ми треньор Никола Петров бяхме обзети от невероятна еуфория. Помня, че ме прегърна силно, честити ми и ми пожела в Казан да покрия норматива за олимпиадата", сподели плувецът на ПСК Черно море. И добави, че битката за квоти на открития турнир в Крани е била жестока: „Имаше много силни хървати, трима млади фантастични италианци, перфектно в моята дисциплина се представи един хърватин - Марио Тодорович. Да успееш да се класираш за световно на 100 м свободен стил в плуването, е равносилно на това да бягаш 100 м на толкова висок форум в леката атлетика. Затова неслучайно наричат дисциплината кралска."

(Александър Николов с треньора си Никола Петров)

Личният треньор на Александър - Никола Петров, определи постижението му като изключителен успех за Варна. "Не помня от 25-30 г. назад варненски плувец да е печелил квота за световно първенство. И то с толкова добър резултат. Жалко, че на Сашо не му достигнаха три десети, за да успее да покрие и норматив за олимпиадата, но има възможност да го постигне в Казан", коментира Петров.