Бум на ухапани от кърлежи

Животът

12-06-2015, 10:00

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кърлежи хапят по 8 на ден

Кърлежи хапят по 10 на ден

Заради валежите и закъснялата пролет

Три пъти се е увеличил броят на ухапаните от кърлежи във Варненско през последните седмици в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на Регионалната здравна инспекция. Макар че от общината са обработили голяма част от обществените площи, топлото и влажно време е идеална предпоставка за пик в популацията на кърлежите.

Климатичните промени, валежите и забавянето на пролетта ясно са показали, че подобен проблем може да се очаква, обясни пред Дарик д-р Светла Станева от здравната инспекция, откъдето са изпратили писма до Областна администрация и общините да бъдат планирани средства за окосяване и обработване на рискови тревни площи.

Ако ви предстои разходка на открито, особено на места извън града, които не са обработени срещу кърлежи, задължително вземайте превантивни мерки, съветва специалистът. Помагат препаратите за мазане на тялото, препоръчва се и облеклото да покрива всички части на тялото. Задължително се проверявайте за кърлежи след разходка.

Свалянето на кърлеж може да стане в домашни условия – с ръкавици и почистена със спирт пенсета. Ако пък се уплашите и си нямате достатъчно доверие, можете да потърсите медицинска помощ. Не си губете времето да ходите в Спешния център. В делничен ден се обадете на семейния си лекар. Ако пострадате през почивни дни, отидете в неотложния кабинет, с който джипито ви има сключен договор. За всеки случай носете здравната си книжка и имайте пред вид, че ще ви се наложи да платите инжекцията, която задължително се бие в случай на ухапване от кърлеж.

Пригответе си и 4 лева потребителска такса. Не купувайте лекарства, ако такива не са ви изписани изрично от лекар. В продължение на месец се наблюдавайте за симптоми като кожни реакции, температура, отпадналост, увеличени лимфни възли. Ако проявите такива, веднага потърсете лекарска помощ.