Още три деца със салмонела в "Гълъбче", болните вече са 16

Източникът на заразата остава неизвестен, още чакат резулатите от 5 души от персонала на градината

Още три деца от детска градина "Гълъбче" във Варна са заболели от салмонела. Данните са от последните три часа. Така заразените малчугани в градината стават общо 16. "Това са деца, които активно издирвахме. Те са били или със скрити симптоми или не са посещавали занятия", съобщи пред Varnautre.bg шефката на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Станева. Източникът на заразата все още не установен. Продължават да се чакат пробите на 5 човека от персонала в детското заведение. 

Както Varnautre.bg първи писа по-рано днес, върлуващата салмонела в ЦДГ 15 "Гълъбче" със сигурност не е от храна. След първия случай на болно дете на 4 юни Регионалната здравна инспекция и Агенцията по храните веднага са влезли на проверка, при която са установили, че заразата не идва от хранителен продукт, готово ястие или работната среда. 

Регионалната здравна инспекция е уведомила дирекциите по здравеопазване и образование в община Варна, както и е потърсила помощ от Националния център по заразни и паразитни болести за по нататъшна идентификация на изолираните щамове. 

Още за салмонелата, която разболя 16 деца в детска градина "Гълъбче" вижте ТУК>>