Варна получи договора за парите от фонд "Солидарност"

Мисия Варна

19-06-2015, 16:27

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Аспарухово: 2014 ... 2015

15 къщи ще бъдат съборени при укрепването на дерето на "Горна Студена"

Започва работата по двете охранителни дерета в квартал "Аспарухово", стана ясно днес след като заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова връчи на кмета Иван Портних договор за финансиране от европейския фонд "Солидарност". Общо 8,5 млн. лева ще получи Варна безвъзмездно за проекта "Възстановяване водопроводимостта на охранителните канали на територията на кв. "Аспарухово".

Проектът на строителните работи е напълно готов. "Процедурата по отпускането на тези средства е изключително сложна и ние свършихме много предварителна работа, за да получим това финансиране. Така цялата документация на укрепването на деретата на "Моряшка" и "Горна Студена" е напълно готова и сега, с подписването на договора, ние можем веднага да обявим обществена поръчка за избор на изпълнител", каза днес кметът Портних.

Срокът за изпълнението на проекта е 16 месеца. Ще бъде възстановена водопроводимостта на източния и западния охранителни канали в квартала. Предвижда се да бъдат ремонтирани общо 4 моста по протежението на съоръженията, както и да бъде изградено заустването на дерето-убиец в канала между Черно море и Варненското езеро. Досега то завършваше в една от къщите в долния край на "Горна Студена" и миналия юни калната вълна просто се изля по съседните улици, помитайки всичко след себе си. Планираната с десетилетия тръба, която да отвежда водата под булеварда към морето, така и не е била довършена.

"Днес се навършва една година от трагичния инцидент във варненския квартал "Аспарухово". Никой не може да върне изгубените животи, но със средствата, които влагаме в инфраструктура, можем да предотвратим загубата на нови", коментира зам.-министър Николова.

Варна пострада най-много от бедствието през юни миналата година, което е и причината общината да получи най-голяма част от ресурса, отпуснат по първото подадено от страната ни заявление за финансиране от фонд "Солидарност“ на Европейския съюз, обясни тя.

Укрепването на дерето на ул. "Горна Студена" ще наложи събарянето на къщи, попаднали в сервитутната му зона. Става дума за около 15 постройки на самия му бряг, които са опасни и за обитателите им. Дори сред тях да има и такива, узаконени по някакъв начин, ще извървим всички законови процедури, за да осигурим безопасността на двата канала, категоричен беше кметът. Община Варна ще дофинансира проекта като поеме за своя сметка преместването на техническата инфраструктура в района - водопоровд, канализация, елмрежа.

"В резултат на пренасочване на средства Министерски съвет предоставя на общината допълнително 2,3 млн. лева безвъзмездна финансова помощ от фонда, с които ще бъдат покрити част от спешните мерки по възстановяване на разрушената от бедствието инфраструктура. Средствата ще бъдат използвани за ремонтиране на носещата стоманено-бетонна конструкция при ревизионната шахта на битов колектор "Виница-Варна" и за възстановяване на проводимостта на Елпромско дере в участъка от жп линията Варна - София до заустване във Варненското езеро. И двата обекта са сериозно увредени вследствие на бедствието и реконструкцията им е важна за осигуряване здравето и нормалния начин на живот на жителите на Варна", добави още Деница Николова.