Християни и мюсюлмани заедно в "Aспарухово"

Митрополит Йоан отслужи водосвет за здраве и освети рибен курбан за 2000 души

Християни и мюсюлмани отбелязаха заедно годишнината от наводнението в "Аспарухово", взело 13 жертви. Те се включиха в литийно шествие, което премина по част от улиците в квартала. Двете групи се събраха на централния булевард "Народни будители", като едните дойдоха от храма "Св. Цар Борис I", където бе отслужена вечерна служба, а другите от джамията в квартала.

На спирка "Калин", където бяха открите телата на част от загиналите, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва. На възпоменателната церемония присъстваха имамът на Аспарухово Сами Али Мехмед, областният управител Стоян Пасев, кметът Иван Портних, кметът на района Йордан Николов, на район "Младост" Христо Христов, представителят на Община Варна в Брюксел Биляна Раева и други.

Още снимки вижте ТУК!

Оттам множеството се отправи към читалище "Просвета 1927", където митрополитът освети курбан от три вида риба за около 2000 души и отслужи водосвет за здраве. По повод годишнината пред читалището бе подредена фотоизложба "Аспарухово една година след....", показваща как изглеждат част от засегнатите от потопа улици месеци по-късно. Изложбата е реализирана по проект на читалище "Просвета 1927", който е финансиран по общинския фонд "Култура".