Дебатите, а не изборите, бавели съдебната реформа

Новините

29-06-2015, 12:27

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Прокурори възроптаха срещу промени, дискриминирали ги

Правосъдният министър Христо Иванов няма да избира ръководители на съдилища, дори и да има право

Забавянето на промените в Закона за съдебната власт няма никаква връзка с предстоящите местни избори. Измененията се дискутират и дебатите ще продължат дотогава, докато има какво да се каже. Това заяви във Варна министърът на правосъдието Христо Иванов относно изказвания, че съдебната реформа може да се забави до изборите.

"Остават няколко седмици до края на парламентарната сесия. В този смисъл бързането да се внесе законопроекта в Парламента просто, за да отбележим този факт, няма особен смисъл", коментира Иванов. "Тази реформа ту много се забавяше, ту беше твърде бърза и изпреварваща, вече не знам с кого да се състезавам, гледам да се фокусирам върху съдържанието", допълни той.

Като опит да се избегне разговора по същество определи Иванов твърдения, че законодателните промени са правени на тъмно. И при дебатите за стратегията имаше опити те да се провалят с въпроса за авторството, но сега всички я приемат за ценен и важен документ, припомни министърът.

Относно притесненията за предвиденото разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии, Иванов отбеляза, че то изпълнява международен стандарт, който многократно е препоръчван на България и цели именно гарантиране независимостта на съда.

С практиката в международен мащаб министърът обясни и промяната, съгласно която той може да предлага ръководители на прокуратурите, но не и на съдилищата. "Съдиите нямат началници, правомощията на изпълнителната власт по отношение на тях трябва да са максимално ограничени", посочи Иванов и допълни, че дори и да получи правомощие да избира ръководители на съдилища, няма да го упражнява.

Правосъдният министър отрече да има напрежение между него и главния прокурор Сотир Цацаров относно промените. "Предстоят сериозни реформи, към които е нормално да има различни гледни точки. Те засягат комфорта на много играчи на терена и в този смисъл винаги ще има шум", допълни Иванов.

От своя страна представителите на варненските съдилища поискаха електронно гласуване за членове на ВСС от съдийската квота и изслушване на кандидатите чрез видеоконферентна връзка. Съдиите разкритикуваха някои от промените, касаещи атестирането, като настояха акцентът да попада върхи опита и професионалните качества, както и да се избегне толерирането на магистрати заради обществени и организаторски функции за сметка на доказания професионализъм.