Предлагат 50% по-ниска глоба, ако се плати до две седмици

Парите

01-07-2015, 07:20

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Поне едно от пет нарушения води до тежко пътно-транспортно произшествие

Наполовина да бъде опростявана наложената на шофьори глоба за извършени от тях нарушения на пътя, ако е платят в двуседмичен срок от получаването на акта. Това ще предложи председателят на парламентарната транспортна комисия Гроздан Караджов заедно с други законови поправки, свързани с безопасността на движение по пътищата, съобщи самият той пред Дарик радио във вторник. В момента този бонус е 30 процента, но според Караджов, "ако действате с тоягата, на другия край трябва да имате и моркова, иначе няма да се постигне никакъв социален ефект".

"Защото, когато направиш нарушение, си казваш: "Досега съм бил все изряден, сега, когато веднъж наруших, защото бързах, трябва ли да ми се случи?!" Това е мотивът ми да искам по-висока "награда" при плащане на глобата в срок", обясни мотивите си депутатът от Реформаторския блок (РБ). По думите му, преди лятната ваканция трябва да са готови предложенията за промени в поне 3-4 закона, свързани с безопасността по пътищата, за които вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова даде срок от 30 дни на работна група от експерти на вътрешното, транспортното и регионалното министерства.

"Статистиката показва, че поне едно от пет нарушения води до тежко пътно-транспортно произшествие. Причината е чувството за безнаказаност, породена от факта, че за предишните на водача му се е разминало. Така се "раждат" системните нарушители, а точно те в крайна сметка най-често причиняват смърт или телесна повреда на пътя. Затова водачите с пет нарушения в една година трябва на момента на установяване на последното да губят книжката си за срок поне от два месеца", заяви Караджов.