Варненец дарява къщата си за детски дом

Мисия Варна

09-07-2015, 16:28

Снимка:

Личен архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Двуетажната сграда се намира на ул. "Парижка комуна"

Варненец, живеещ в чужбина от години, иска да дари къщата си в центъра на морската столица, за да бъде превърната в детски център по подобие на Карин дом. Николай Маринов работи като асистент-професор по политология в университета в Манхайм, Германия и няма намерения да се връща скоро в родината си. Той е сред активистите на гражданските организации "Варна диша" и "Зелена Варна", както и администратор на една от най-големите Фейсбук групи, борещи се за бъдещето на варненската Морска градина.

Имотът му се намира на ул. "Парижка комиуна", а в момента в него живеят родителите на Маринов. За тях той ще осигури друго жилище. Желанието му е двуетажната къща с двор да бъде превърната в общинска детска градина, лечебно заведение или дом за възрастни хора. В случай, че сградата се окаже неподходяща за отглеждане на деца или лечение, от Общината могат да я превърнат в приют за крайно нуждаещи се граждани, съветва мъжът.

Той се надява с постъпката си да даде пример на хората, най-вече на обитателите на местност "Салтанат", които живеят в парк, предназначен за всички варненци.

Публикуваме пълния текст на писмото на Николай Маринов:

Казвам се Николай Маринов, родом съм от град Варна. Понастоящем работя като асистент-професор по политология в университета в Манхайм. Емигрант съм в Германия, където живея със семейството си. Пребивавал съм и няколко години в Америка. Там се научих на ценности и идеали, които сега се боря да предам в родна България. В университета в Станфорд, Калифорния получих магистърска и докторска степен по политически науки. Освен с преподавателска дейност, съм се занимавал с проучвания и наблюдения на изборни процеси в страни от третия свят, като Афганистан и Ливан. Документирал съм и съм участвал във виртуални революции в Северна Африка.

Голяма част от времето си отделям, за да сътруднича на граждански организации в град Варна. Администратор съм на най-големите Фейсбук групи и страници, касаещи съдбата на варненската Морска градина. Подпомагам финансово и морално "Зелена Варна“ и "Варна диша“. Консултирам и напътствам председателя им г-н Кръстю Кръстев, както и останалите участници в сдруженията.

Нашата обща кауза е да запазим Морската градина на Варна за бъдещите поколения, да спрем застрояването й, както и автомобилното движение. Една от основните стъпки, които смятаме, че трябва да се предприеме е приобщаване на т. нар. местност "Салтанат" към Историческото ядро на Морската градина. По този начин Варна ще разполага с адекватен по размери парк, който да съответства на броя на населението и ще обезсмисли движението на автомобили по алеите, които замърсят въздуха.

За целта е нужно частната собственост в местност Салтанат да бъде отчуждена, къщите и заведения да бъдат съборени, а сградите за обществено ползване да се експлоатират по предназначение. Въпреки многобройните протести, които инициирахме през годините и призивите ни за одържавяване на имоти, жителите на "Салтанат" отказват да постъпят като достойни и морални граждани и да се изнесат от Морската ни градина. Нееднократно им обяснявахме за нуждата на Варна от по-голям парк. Тяхното оправдание е, че никой българин не поставя личния си интерес над общото благо и трябвало първо някой от нас протестиращите да се откаже от дома си. Директно заявиха, че ние трябва да дадем личен пример, а след това те щели да ни последват.

За да докажа, че все още има българи по света, които милеят за родината си не само на думи, а и на действия и да провокирам жителите на "Салтанат" да одържавят собствеността си, реших да даря напълно безвъзмездно и самоотвержено моята къща, която е двуетажна и разполага с дворно място. Заявявам пред всички варненци чрез медиите, че предоставям дома си, намиращ се в град Варна, ул. "Парижка Комуна" №11, за обществено ползване. Понастоящем в дома ми във Варна живеят моите родители, на които аз ще осигуря друго жилище. Дарението ми е напълно безвъзмездно, като единственото ми условие е къщата да бъде превърната в общинска детска градина, лечебно заведение или дом за възрастни хора. Ако от Общината преценят, че не отговаря на нужните изисквания за отглеждане на деца или лечение, нека я превърнат в приют за крайно нуждаещи се граждани.

Надявам се, че след приемане на дарението и след отразяването му в медиите, моите сънародници ще се замислят за ползите от безвъзмездното дарителство на недвижима собственост. Също така разчитам, че жителите на местност "Салтанат" ще спазят думата си да се преместят да живеят на друго място, а паркът да остане за свободно ползване от варненци и гостите на града.