11 блока с 1000 апартамента в "Трошево" - санирани и с обща архитектурна концепция

Физическата реализация на проекта трябва да стане факт до 30 септември 2016 г.

Меморандум за сътрудничество подписаха кметът на Варна Иван Портних, Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан - посланик на Франция и изпълнителният директор на "Далкия" инж. Тодор Николов. Предмет на меморандума е интегриран проект за устойчива градска среда в район "Младост", с името "Нашето зелено "Трошево". Той предвижда цялостно саниране (вътрешно и външно) на 11 многофамилни жилищни сгради с близо 1000 апартамента и облагородяване на междублоковото пространство, прилагайки единна архитектурна концепция, съобразена с традициите и спецификите на средата, както и със съвременните постижения на архитектурата.

Всяка от страните по меморандума ще приложи опита си в своята област от компетенции за успешно осъществяване на проектите.

Посолството на Република Франция в България ще подпомогне проекта чрез предоставяне на експертна помощ за изготвяне на идеен проект и участие в изготвянето на работен проект от страна на Университета по Архитектура на Тулуза.

Община Варна ще подпомогне проекта чрез методологична и административна помощ и съдействие при изготвянето на работен проект, кандидатстване и последващо финансиране с целеви средства по Програмата за устойчиво градско развитие 2016 год.

"Далкия" ще съдейства чрез организация за изготвяне на решенията на Сдруженията на етажната собственост (СЕС) и подаване на заявления за финансиране по "Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради" на МРРБ. При необходимост и промяна на вътрешните отоплителни инсталации и/или ново-присъединявани сгради, "Далкия" ще инвестира в индивидуалните части. Физическата реализация на проекта трябва да стане факт до 30 септември 2016 г.