Честит Гергьовден!

Животът

06-05-2024, 10:45

Снимка:

ВМС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Днес празнуват Георги, Герго, Гергана, Геро, Гюрга, Гето, Гецо, Гоце, Гуга.

Почитаме паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец. Празникът се чества като Ден на храбростта и като празник на Българската армия.

Според преданията Георги е римски войник, християнин. Роден в Кападокия (днешна Турция) в християнско семейство. Младият Георги следва пътя на баща си и постъпва на служба в армията. По това време е разпределен в Никомедия и служи в личната гвардия на Диоклециан. Той издава едикт за систематично преследване на християните в цялата империя. На Георги е заповядано да вземе участие в преследванията, но вместо това той се открива като християнин и критикува решението на императора. Разяреният Диоклециан нарежда Георги да бъде подложен на мъчения и екзекутиран като предател. Тялото на свети Георги е погребано в Лида. Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си.

Едно от най-известните чудеса извършено от св. Георги и заради което е често изобразяван на иконите, убиващ змей, е чудото станало близо до град Вирит, днешен Бейрут, недалеч от град Лида, където лежало тялото на светеца.

Легендата разказва, че близо до град Вирит имало голямо езеро, в което живеел страшен змей. Той често излизал и взимал жертви. Един ден хората решили да помолят техния владетел за помощ, той пък издал заповед, с която разпоредил всеки ден да предават на змея по едно от децата си и така спасят останалите. Когато дошъл ред на управителя и той завел детето си.

Девойката била край езерото. Когато змеят излязъл, се появил св. Георги на бял кон и отишъл при нея. Попитал я защо стои там и плаче, а тя като му обяснила. Тогава той препуснал към змея и го пробол с копието си. После наредил на момичето да го върже с пояса си и да го завлече в града. Народът, като видял това се разбягал от страх, но св. Георги им заговорил, да не се страхуват, защото Господ Иисус Христос го е изпратил да ги избави от това зло, за да повярват в Него. Подир тези думи светият войн отрязал с меча си главата на змея, а хората повярвали в Бога и всички до един се покръстили, а те били двадесет и пет хиляди освен жените и децата.

По традиция на този празник, още на 5 май, момичетата берат цветя и вият венци за агнето, което ще се коли за курбан. Месят се обредните хлябове, като най-големият се нарича на Св. Георги. Коли се първото мъжко родило се през годината агне; прекажда се и се освещава.

Днес празнуват и черпят всички, които носят имената Георги, Герго, Гергана, Геро, Гюрга, Гето, Гецо, Гоце, Гуга и др.

Денят на храбростта и празникът на Българската армия на 6 май в София ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини. В тържествения ритуал ще участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия. Поканени са да присъстват представители на държавното ръководство, Дипломатическия корпус, както и на военно-патриотичните съюзи.

Водосветът на бойните знамена и знамената-светини ще започне в 10.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата. Той ще бъде отслужен от наместник-председателя на Светия Синод на Българската православна църква Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий. В ритуала ще участват знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената – светини и представителни блокове на въоръжените сили. При изпълнението на националния химн по време на водосвета на бойните знамена ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. В края на тържествения ритуал над площад „Александър Невски“ ще прелетят 3 самолета МиГ-29.

В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

По повод Деня на храбростта и празник на Българската армия на 6 май от 11.00 ч. ще бъдат организирани празнични концерти на представителните военни оркестри и оркестрите на военните формирования в гарнизони София (в градската градина пред Народния театър, с участието на Гвардейския представителен духов оркестър), Пловдив (представителният оркестър на Военновъздушните сили пред Военния клуб в града), Варна (представителният оркестър на Военноморските сили на площад „Александър Новак“), Стара Загора (оркестърът на военно формирование 24 150 пред сградата на общината), Карлово (оркестърът на военно формирование 34750 на площада в града) и Велико Търново (оркестърът на Националния военен университет пред паметника „Майка България“).

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 6 май с вход свободен от 10.00 до 17.00 ч. за постоянната си хронологична и външна експозиция. Свободен ще е достъпът и до временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ и „Българската армия – 20 години част от НАТО“, посветена на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО. Специалната празнична програма ще бъде открита в 11.30 часа с концерт на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

С Ден на отворени врати Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

В празничния ден от 9.30 ч. в района на Военноморска база-Варна ще се проведе тържествен ритуал по издигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби.

По традиция Посолството на Република България в Скопие съвместно с Министерството на отбраната организира от 2010 г. чествания на Деня на храбростта в Република Северна Македония. Тази година на 6 май на българското военно гробище в Ново село ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите български военнослужещи и ще бъдат поднесени венци и цветя. Ще присъства делегация от Министерството на отбраната, водена от Димитър Илиев – директор на Дирекция „Социална политика и политика по военнопатриотично възпитание“. В ритуала ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част и курсанти от Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия.

Пред сградата на Администрацията на Президента се извършва тържествена смяна на почетния гвардейски караул от 12:00 ч. освен на 6 май и на други дати. Те са на Националния празник - 3 март, на 24 май, чието ново име е Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Тържествена смяна има на същото място и на Деня на Съединението - 6 септември, на 22 септември – Ден на Независимостта, на 1 ноември – Ден на народните будители. Също така на 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България, на 12 юли – Празник на Националната гвардейска част, както и всяка първа сряда в месеца, без месеците декември, януари и февруари.

За първи път тържествената смяна на караула е извършена на 5 ноември 2003 г.

Поздрав на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов по случай 6 май:

Уважаеми адмирали, офицери, офицерски кандидати, мичмани, старшини, матроси и цивилни служители!
 
Скъпи ветерани! Дами и господа!
 
От името на Командването на Военноморските сили и от свое име, отправям към всички вас своите най-искрени поздравления по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия!
 
Днес ние, българските военни моряци, със заслужена гордост можем да заявим, че съхраняваме и обогатяваме завещаните ни традиции, развиваме бойните си способности и работимза възходящото развитие на родните ни Военноморски сили!
 
Българската армия е стълб на държавността и гарант на националната независимост и суверенитет, тя е достоен съюзник на армиите от Северноатлантическия договор, с реален принос към европейската политика за сигурност и отбрана.
 
Този всенароден празник е повод и да сведем глава в знак на синовна признателност към нашите славни предци – кавалери на ордена „За храброст“, ветерани, вòйни от запаса и резерва, членове на военно-патриотични и родолюбиви организации и съюзи, към всеки българин, който със силата на оръжието или с цената на всеотдайния си труд, във времена на бран или в години на мирновременно развитие, е отстоявал независимостта и защитавал териториалната цялост на Отечеството.
 
От името на Командването на Военноморските сили и от свое име, отправям нашите най-сърдечни благопожелания за здраве, благополучие, силен дух и непреклонна воля за успешно достигане на нови професионални и житейски хоризонти!
 
Нека покровителят на българското войнство Свети Георги Победоносец да ни закриля и води към нови победи!
 
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!