Пускат новия фонтан на площад "Независимост” до дни (видео)

Предвижда се плочките на центъра да се префугират два пъти на три месеца

Новият пеещ фонтан на площад "Независимост" трябва да бъде готов до няколко дни. Това обяви пред Дарик кметът на Варна Иван Портних. Той разкри, че в коритото на фонтана са монтирани над 30 км кабели. Изключително съвременното управление ще даде възможност шадраванът да бъде синхронизиран с мелодиите и светлините, които ще възпроизвежда.

С пълната промяна на фонтана на "Независимост" приключва цикълът на възстановяване на фонтаните в града. Ремонтите по центъра обаче не са приключили окончателно. Най-вероятно компактни групи от изпълнителите ще продължат да работят и в близките месеци. Технологията предвижда префугиране на плочките два пъти през 3 месеца, обясни Портних.

Усилено се работи по обновяването на местата за игра на най-малките варненци. Около 200 детски площадки трябва бъдат готови за Деня на Варна - 15 август. Създадени са организация и график, като в момента се работи на над 100 площадки. Предстои пълната рехабилитация на още 5 булеварда, изграждане на 16 км велоалеи и над 200 000 кв. м. тротоари, припомни Портних.

Ако се работи добре и с този темп, Община Варна ще може да получи повече от 84 милиона лева, които са гарантирани по Оперативна програма "Региони в растеж". Акцентът в усвояването им ще бъде промяна на междублоковите пространства. "Хората трябва да видят промяната пред дома си и това е нашата амбиция да се случи през следващата година", категоричен бе кметът.

Той коментира и темата за Грамадата пред сградата на местната власт, като заяви, че новият Общински съвет ще има моралното право да реши какво да се случи с нея. "Тази Грамада ни напомня за това кой е работодател на кмета, общинските служители и Общинския съвет. Тя беше направена от хората и като реакция към Общинския съвет. Минавайки през избори новият местен парламент би имал моралното право да вземе решение какво точно да стане с нея", коментира Портних.

Според Портних, след пускането на пеещия фонтан, той ще изглежда по-ефектно дори от визуализацията, която бе разпространена преди няколко месеца.