Как да се предпазим от заразено с антракс месо и мляко? (видео)

Болестта е 100% лечима, ако се установи навреме

Ако месото е добре термично обработено, не представлява опасност за здравето. Няма опасност от сварено мляко или печено месо да се заразим с антракс. Който пие непроверено пастьоризирано мляко, рискува здравето си. Това обясни пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

"Ако имаше още заразени животни, досега трябваше да покажат симптоми. Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Болестта антракс по животните е овладяна много успешно", коментира от своя страна д-р Бойко Ликов, директор на център "Оценка на риска" в БАБХ.

"При сегашния случай всички животни в областта ще бъдат ваксинирани, те са под карантина, а пашата е спряна. Хората се лекуват с антибиотици профилактично, така че нещата са овладени", допълни той. "Инкубационният период е много важен за хората, той е много по-кратък. Ако ядеш заразено месо, заразяването с чревен антракс се проявява до 72 часа. От човек на човек болестта не се предава", поясни проф. Кантарджиев.

Антраксът е 100% лечим, ако се установи навреме

Вчера 53-годишен мъж от село Млада гвардия във варненската община Ветрино почина от антракс. Мъжът заклал своята крава във варненското село Млада гвардия, която е била заразена с антракс. Това се случило на 7 юли. Седем дни по-късно чрез Спешна помощ, мъжът постъпил с оплаквания в болница "Св. Анна", откъдето е преместен в болница "Св. Марина", където е издъхнал.

Взета е била проба от човека и от закланата крава, която е доказала наличие на антракс. По данни на РЗИ-Варна трима души от Провадия са консумирали черен дроб и бъбреци от починалата от антракс крава. Наденици, приготвени от починалото животно са яли 15 души от Девня, с. Страшимирово, община Белослав и Варна.