Дядо Добри става на 101 години днес

Не празнува, върши святото си дело в предверието на храма

Днес светецът от Байлово прибави поредна година, отдадена на святата мисия да проси и дарява пари за ремонт и изграждане на църкви и манастири в цяла България. Благочестивият столетник помага и на много училища, читалища, незрящи и бедни хора.

Дядо Добри посреща рождения си ден там, където го е отвела мисията и Божият промисъл - в храм-паметника "Св. Александър Невски", пише "България Днес". Той е най-големият дарител на светата обител официално с над 35 000 лв., като сумата почти сигурно наближава поне 100 000 лв., убедени са миряни и църковни служители.

Столетникът смирено седи и днес на своето столче в преддверието на храма, стискайки пластмасова чашка. Почти няма християнин, който да отмине святия мъж и да не остави стотинки или повече пари в чашката.

"Всички го обичат и му се възхищават. Той е пазителят на българския дух и българщината. Да ни е жив и здрав още дълги години", споделиха миряни и духовници.

Най-вероятно днес дядо Добри няма да се появи през целия ден в родната си къщичка в двора на църквата в Байлово. По традиция за него рожденият ден е съвсем обикновен делник, отдаден на смирението и волята да събира, и дарява пари.

"За него това е съвсем обикновен ден, но тъй като много хора го притесняват, той всеки път тръгва нанякъде, бяга - само да не е вкъщи. Може да иде в някой манастир или при близък и се връща чак на следващия ден. Така ще е и днес", разказаха негови съседи и приятели от селото.

Кметът на селото Бойко Неделчев ще поздрави в първия удобен момент дядо Добри. Засега никой не предвижда подаръци, тъй като той не ги обичал.

До края на годината се очаква филмът "Тихият ангел" за житието на дядо Добри да види бял свят. Той ще се бори за "Оскар" и "Златна палма" в Кан, сподели режисьорът на дългоочакваната лента Неди Джон Крос.