Заразената транжорна - запечатана едва вчера

Пробите на иззето в понеделник от цеха месо са отрицателни

Заразената с антракс транжорна в "Аспарухово" ЕТ "Дари-Пламен Илиев" е запечатана едва вчера. Това стана ясно след поредното заседания на кризисния щаб във Варна. Пробите от месо, иззето в понеделник от цеха, са отрицателни, съощи областният управител Стоян Пасев, според когото тези резултати дават основания да се счита, че рискът спори на антракс да са попаднали в разпространените в търговската мрежа месни продукти, е много малък. 

Късното затваряне на транжорната Пасев обясни с липсата на доказателства, че в нея е доставено месото на заразената крава. "В началото всичко беше под формата на слухове", коментира областният управител.

Нямаше категорични доказателства, че в транжорната е влязло нелицензирано месо, заяви и изпълняващият длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Даниел Денев. Така властите са предприели мерки по запечатването на цеха едва след излизането на пробите от повърхностите и оборудването, показали наличие на спори на антракс, което се случи вчера. Дотогава транжорната е произвеждала месо, с което е зареждала търговски обекти. За количеството и качеството на месото, произведено в цеха в периода от разфасоването на кравата, което според доклада на Здравното министерство се е случило на 8-9 юли до 20 юли, няма информация. 

Все още се чакат резултатите от проби, взети от 23-те обекта, в които според властите е попаднало месо, имало контакт с повърхности или оборудване в заразения цех. Всички обекти са запечатани и дезинфекцирани, посочи губернаторът.

Той информира, че заведенията ще бъдат отворени за клиенти, като затворени ще останат само кухните им. В местата за хранене ще може да се предлага всичко друго без скара. Кухните ще останат затворени докато властите не се убедят в ефективността на дезинфекцията.

Според д-р Денев починалият от антракс мъж от Млада гвардия е нарушил закона, като не е уведомил за заколването на болно животно. "По този начин е прекъсната веригата за подаване на информация. Това не означава, че само собственикът на кравата има вина", посочи д-р Денев и допълни, че собственикът на транжорната няма право да вкарва каквото и да било нелицензирано месо. Още снощи д-р Денев уточни, че на собственика ще бъде съставен административе акт за нарушение в максимален размер. 

Днес или най-късно утре трябва да излязат пробите от втората мъртва крава. Следващата седмица пък се чакат пробите от търовските обекти, зареждали от ЕТ "Дари-Пламен Илиев".