Месо с антракс стигна до търговската мрежа

Собственикът на транжорната в "Аспарухово" е задържан

Положителни са пробите за антракс от транжорната в кв. "Аспарухово" - ЕТ "Дари-Пламен Илиев", чийто собственик до последно отричаше, че заразената крава е била разфасована в цеха му. Пробите от оборудването и повърхностите са показали наличие на спори от антракс. Същите тези оборудване и повърхности са били в контакт с друго месо, влязло впоследствие в цеха и така ситуацията е дала възможност за вторично заразяване, обясни заместник-областният управител Цветомир Петров. Заради ситуацията спешно бе свикан кризисен щаб в Областна управа, в който участват Агенцията по храните, Регионалната здравна инспекция, Гражданска защита, полиция, ветеринарните служби. 

Служители на Агенцията по безопасност на храните в момента изземват количества месо от търговската мрежа, произведено и опаковано в периода 8-22 юли в заразената транжорна. Все още не се знае колко са обектите, заредени с продукти на ЕТ "Дари-Пламен Илиев". Ясно е обаче, че месо, което е било в контакт с антракс е влязло в магазини и вероятно туристически обекти във Варна, Добрич и Бяла. Знае се също, че става въпрос за кайма и мляно месо, вложено в кебапчета, кюфтета, сатленки, наденици. Тепърва здравните служби ще изясняват общото количество месо, разпространено в търговската мрежа, както и това, което е продадено.

Собственикът на транжорната Пламен Илиев е задържан и се разпитва в полицията. Всеки, който знае, че е консумирал месо от цеха в "Аспарухово" да следи за симптоми, препоръчаха от РЗИ. Инкубационният период на болестта при консумация е от 2 до 4 дни и всеки със съмнения и стомашно чревни оплаквания да потърси лекарска помощ.

От Агенцията по храните обещаха да обявят след 21:30 часа всички обекти, до които е стигнало месото от транжорна "Дари". Здравните служби увериха, че при евентуален бум на антракс имат готовност за реакция.