Пуснаха четиримата задържани за антракса

Образувано е наказателно производство

Окръжната прокуратура не е поискала удължаване на мерките за задържане под стража на четиримата арестувани. Това става ясно от съобщение на окръжното държавно обвинение, откъдето посочват, че към настоящия момент няма привлечени лица в качеството на обвиняеми. Снощи шефът на полицията комисар Даниел Пашов съобщи, че четирите лица от Варна и областта са задържани с полицейска мярка - до 24 часа.

"Под ръководството на Окръжна прокуратура се провежда наказателно производство за изготвяне на храни за общо ползване по такъв начин, че в тях да попаднат опасни за здравето вещества, както и за продажбата на опасни храни, от което е последвала смърт – престъпление по чл. 350, ал. 3 във връзка с ал. 2 от Наказателния кодекс", гласи съобщението на институцията.

В хода на разследването ще се разкрият причините и всички обстоятелства, при които е настъпила смъртта на пастира Румен Стоянов от село Млада гвардия. Ще се разследва и доставката на заразено месо в транжорна във варненския квартал "Аспарухово". По първоначални данни смъртта на мъжа е настъпила в резултат от заразяване с антракс от болно животно в стадото.

Извършват се процесуално-следствени действия за установяване начина на заразяване на животното, проверява се дали са извършени закононарушения в тази връзка и се събират доказателства за евентуална съпричастност и виновност на определени лица.