Решават за Дупката до края на годината

Мисия Варна

25-07-2015, 14:54

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ново раздвижване около казуса с Дупката

От началото на следващата година може да започне възстановяването на сградите - паметници на културата в центъра

Конкретни мерки за решаването на казуса с Дупката в центъра на Варна мога да се вземат до края на годината. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов във Варна, който заедно с кмета Иван Портних направи оглед на мястото.

"Когато човек има желание, пари могат да се намерят", посочи културният министър и уточни, че за решаването на проблема може да се ползват европейски проекти по новите оперативни програми за периода 2015-2020 г. С пари от тях можело да се обезщети собственика на земята Георги Гергов, който иска за нея милиони.

В момента се води дело с него, за да бъде прехвърлена собствеността на Дупката. "Той е бизнесмен и иска да си върне парите, които е вложил", коментира министърът. Това обаче по никакъв начин не променяло факта, че центърът на Варна трябва да стане атрактивен за туристите. 

"Заради археологическите находки, които излязоха тук, нито собственикът може да строи, нито община Варна може да осъществи проектите си за визията на центъра", коментира Рашидов, който призна, че ситуацията е "Параграф 22".  "Крайно време е обаче да се намери смелост и проблемът с Дупката да се реши веднъж завинаги",  каза културният министър. Той каза още, че има идея да бъде обявен международен конкурс за архитектурно решение как да изглежда Дупката.

"Готов е актуализираният списък с паметници на културата в града. Те спокойно вече могат да бъдат ремонтирани и санирани с пари от следващия програмен период. За тях ще може да се кандидатства от 15 септември и от началото на следващата година да започне възстановяването на сградите в централаната част", съобщи кемтът Иван Портних. В списъка има над 600 обекта - паметници на културата.