Варненско село под карантина заради антракс

Ваксинирани са 500 животни в Бозвелийско

Предприети са всички необходими мерки във връзка със случая на антракс във варненското село Бозвелийско. Това съобщи д-р Даниел Денев, изпълняващ длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните - Варна, предаде Фокус.

Наложена е карантина на селото, а за заболяването антракс са ваксинирани над 500 животни, за да изградят имунитет. Няма опасност, посочи д-р Денев. Той допълни, че починалата в селото овца е била в напреднала възраст. След като животното е починало са взети проби, които са се оказали положителни за заболяването антракс.

В населеното място са предприети необходимите мерки, като до момента няма подадена информация за други починали животни, каза още д-р Денев. В района на населеното място е била извършена дезинфекция, още когато е било открито първото огнище на заболяването в село Млада гвардия, тъй като е имало данни, че част от заразеното с антракс месо от прикланата крава е разнасяно и в района на село Бозвелийско.

Д-р Денев посочи, че частичната карантина в село Млада гвардия заради случаите на антракс остава в сила. На този етап животните се пускат на паша, но не могат да бъдат търгувани и транспортирани в други райони на страната. В момента обстановката в селището е спокойна, поставените ваксини на над 550 животни са довели до необходимия имунитет, а инкубационният период на антракса е преминал. "Карантината в селото ще бъде вдигната тогава, когато епизоотичната обстановка се успокои", каза още д-р Денев.