Още чакат резултатите от обектите, зареждали от цеха с антракс

Пробите бяха взети след дезинфекцирането на помещенията

Резултатите от пробите от 23-те обекта, зареждали месни продукти от заразената с антракс транжорна "Дари" в кв. "Аспарухово", все още не са готови. Проби бяха взети след дезинфекцирането на помещенията с препарати, а според властите резултат трябваше да има днес до обяд.

"Очакваме пробите, може да са готови днес, може и утре", каза за Varnautre.bg изпълняващият длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Даниел Денев. По всяка вероятност след като излязат резултатите ще бъде свикано и заседание на кризисния щаб.

В петък стана ясно, че и втората мъртва крава в село Млада гвардия е била заразена с антракс. Животното е загробено своевременно според изискванията и от него няма как да се разпространи зараза.

Също в петък стана ясно, че двама министри в компанията на областния управител Стоян Пасев са яли телешки пържоли в ресторант, попадащ в списъка с обектите, зареждали месо от ЕТ "Дари". В последствие се разбра, че в заведението са били военният министър Николай Ненчев и министърът на туризма Николина Ангелкова. Първият обаче отрече да е консумирал телешки пържоли.