Минният ловец "Цибър" се изяви на учение

Новините

10-08-2015, 18:07

Снимка:

Пресслужба на ВМС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Изпълнени са съвместни действия с гръцки танко-десантен кораб

Екипажът на минния ловец "Цибър" доказа професионализма си на учение от типа PASSEX. Операците са се провели преди дни в рамките на двустранното сътрудничество между Военноморските сили на България и Гърция, като южната ни съседка е бил представена от танко-десантен кораб "Родос" с командир капитан II ранг Александрос Рокос.

По време на съвместните действия минен ловец "Цибър" с командир капитан III ранг Панайот Панайотов преведе танко-десантния кораб "Родос" през предварително прочистен канал в "минно заграждение". Изпълнени са и комуникационни сериали с флажен и светлинен семафор, както и сериал по прехвърляне на леки товари на ход.

Успешното изпълнение на задачите на море показа високото ниво на оперативна съвместимост на участвалите в учението кораби и професионализма на техните екипажи. По-рано през тази година, по време на националното военноморско учение с чуждестранно участие "Бриз 2015", минен ловец "Цибър" успешно премина сертификация съгласно критериите на НАТО за оценка на военноморски единици MAREVAL.