Търсят десетки учители във Варненско

Пет училища в морската столица започват учебната година с нови директори

Ударна кампания по набиране на преподаватели тече във Варненска област месец преди старта на учебната година. Над 140 са обявените свободни места за възпитатели, лектори и учители, показва справка в сайта на Регионалния инспекторат по образованието (РИО). Десетина пък са обявените позиции за преподаватели в региона в сайта на Агенцията по заетост. Търсят се учители в предучилищното и началното образование, преподаватели по природо-математическите науки и чуждите езици, като някои от школата са обявили по над 8 вакантни места.

Пет училища в морската столица пък ще започнат учебната 2015/2016 г. с нови директори. Става въпрос за учебни заведения, в които е имало временно изпълняващи длъжността директори или чиито досегашни ръководители са се пенсионирали. Конкурсите са приключили, но в момента тече 14-дневният срок за обжалване на резултатите, информира за Varnautre.bg началникът на просветния инспекторат Венцеслава Генова.

Досегашната изпълняваща длъжността директор в ОУ "Васил Априлов" Албена Комитова се очаква да бъде назначена за постоянно, след като постигна най-добър резултат на конкурса. Комитова зае поста след като той бе освободен от Петя Кателиева, от чието управление учители се жалваха с години.

Подобен е случаят в ОУ "Патриах Евтимий", където с най-добър резултат също е вр. и. д. директор Веселина Манолова. Бившият директор в школото Евгени Гендов реши да напусне сам, след като колективът се обяви срещу управлението му.

Началничка в РИО се е представила най-добре на конкурса в ОУ "Стефан Караджа", чиято досегашна директорка Катя Стефанова се е пенсионирала. Понастоящем Даниела Петкова е началник отдел "Инспектиране и организационно-методическа дейност" в инспектората.

Бившата директорка на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия Калина Нушева ще поеме управлението на СОУ "Димчо Дебелянов", чиято досегашна директорка Саша Тодорова също се е пенсионирала. Нушева напусна Строителната гимназия, след като съдът възстанови на директорския пост уволнената директорка Магдалена Вуцова.

Нов директор ще има и Варненската търговска гимназия, чиято дългогодишна дирекорка Марияна Михайлова също вече е пенсионер. Там конкурсът е спечелен от представител на административния екип.