Глобиха 18 чужденци за хулиганство по курортите

Най-често до нарушаване на реда се стига след прекомерна употреба на алкохол

20 чуждестранни туристи са били задържани заради хулиганство и нарушаване на обществения ред в курортите край Варна от началото на сезона. Други двама чужденци са попаднали в ареста заради престъпления против собствеността, като единият случай е бил съпроводен с нанасяне на средна телесна повреда, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

На 18 от туристите, хулиганствали в курортите, са наложени глоби по Указа за борба с дребното хулиганство. Най-често до нарушаване на реда се стига след прекомерна употреба на алкохол, като обикновено туристите заформят скандали със случайни минувачи на улицата или с персонала на хотела, в който са отседнали. Стигало се е и до физически сблъсъци, а в два от случаите чужденци са изхвърлили телевизори през терасите на стаите си.

Иначе от началото на годината на територията на курортите край Варна са регистрирани 292 престъпления, 91 от които са разкрити. За сравнение през същия период на миналата година престъпенията са билки 362, а разкритите – 41.

С цел противодействие на алкохолния туризъм кметът Иван Портних издаде заповед за забрана консумацията на алкохол на открити публични места в курортите. Става въпрос за улици, паркове, алеи и градинки. За спазването й ще следят Общинска полиция и Областната дирекция на МВР, а нарушителите ще се санкционират по Наредбата за обществения ред.