Събарянето на незконни къщи в Максуда ще продължи

Общината води ежедневна кореспонденция с ЕСПЧ

Община Варна води сериозна кореспонденция с Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради събарянето на незаконни къщи в ромския квартал Максуда, съобщи кметът Иван Портних. По думите му местната администрация ежедневно получава писма от съда, в които се съдържат само запитвания, на които общинските служители веднага отговарят.

"Спазени са абсолютно всички процедури и закони, свързани със събарянето на незаконни постройки", подчерта Портних и допълни, че тези процедури ще бъдат извършвани и занапред в законноустановения срок. По думите му няма изричен акт на ЕСПЧ за спиране на акцията по събаряне на къщи в Максуда. Предвижда се тя да продължи след разчистването на терена. Кметът все пак отбеляза, че някои от засегнатите явно имат добри адвокати.

По-рано днес "Дневник" съобщи, че с писмо от 24 август правителството е поело ангажимент пред ЕСПЧ, че няма да се премахват повече ромски къщи, позовавайки се на пост във Фейсбук на адв. Даниела Михайлова, ръководител на правната програма на сдружение "Инициатива за равни възможности".

Председателят на съда е взел решение да продължи проучването по случая като отправи въпроси към държавата, свързани основно с мерките, предприети от местните власти за настаняване на малолетните деца и другите уязвими групи между засегнатите от акцията по разрушаването.

Междувременно от Българския хелзински комитет определиха действията на общинските власти във Варна като несправедливи и дискриминационни. "Те се осъществяват с аморална предизборна цел – да се спечелят политически дивиденти на основата на антиромските предразсъдъци и омраза", е становището на БХК, според дкогото действията на общинските и държавни власти са създали хуманитарна криза, застрашаваща здравето и живота на много хора, голяма част от които деца.