Жандармерия влезе в Максуда, очакват се багерите (видео)

Циганите започнаха да се изнасят сами

Варна доживя багерите да влязат в Максуда. Всеки момент машините трябва да влязат в гетото и да започнат да събарят незаконните цигански постройки. Рано тази сутрин започна извеждането на ромите от копторите им, като за целта на крак е вдигната огромна част от състава на полицията, жандармерия, общинска администрация, социални служби, медицински екипи и други. над 100 човека са полицейските служители. Отцепена е буферна зона, както и едното платно за движение по ул. "Г. Пеячевич".

Махалата вече завря, роми се събират на малки групички и недоволстват, че домовете им ще бъдат съборени. Не малка част от тях обаче бързат да изнасят покъщнина преди да са влезли багерите. В ромското гето няколко здравни медиатори  убеждават хората да напуснат без проблеми незаконните постройки. Осигурени са 40 места за самотни майки, обяви кметът на район "Младост", на чиято територия е Максуда, Христо Христов. Те ще бъдат настанени в домовете "Гаврош", "Надежда" и в дома във "Виница". Къщи ще се събарят по протежението на "Пеячевич", както и в самото дере на Максуда.

Техниката за събаряне вече е строена на подхода за циганската махала, а служители на общинската администрация заедно с полицаи започнаха да влизат от къща на къща, за да проверяват дали в тях няма хора. Никой не знае колко души живеят в Максуда, тъй като не всички са регистрирани. На адресите, на които ще се събарят къщи, регистрираните по настоящ адрес са 520, а по по постоянен - 490. Реално обаче бройката е повече, тъй като сред тях има много нерегистрирани, обясни Христов. Къщи ще се събарят по протежението на ул. "Георги Пеячевич", както и в самото дере на Максуда. По информация на Varnautre.bg ще бъдат съборени 61 постройки.

Вижте началото на акцията по събарянето на незаконни ромски къщи в Максуда