Намереният в супа станиол – най-вероятно от опаковка на масло

Животът

31-08-2015, 15:58

Снимка:

Мила Атанасова

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Варненка намери станиол в супа от детска кухня

Заработва сайт на общинското предприятие "Комплекс за детско хранене"

Парчето станиол, което майка откри в рибена супа от детска кухня, може да е от опаковка на краве масло. Това предположение прави инж. технологът Елеонора Ангелова от общинското предприятие "Комлекс за детско хранене", която е извършила проверка по жалбата на Мила Атанасова. Варненката алармира за случая миналия петък, като сезира и общинското предприятие. Жената е взела супата от разливочен пункт в кв. "Възражддане", който в момента се зарежда от друга детска кухня (зад Макдрайв), поради ремонт на тази в квартала.

Техноложката е установила, че в рецепетата за приготвяне на супа от риба е включено и краве масло. "Най-вероятно технологично е допуснато от кухненския персонал част от единична опаковка на краве масло да попадне в крайния продукт", предполага Ангелова. Поискано е обяснение от главния готвач за деня, след което по преценка ще бъдат предприети съответните мерки, информират от ОП "Комплекс за детско хранене".

Оттам допълват, че в детската кухня зад Макдрайв в момента се приготвят около 1800 порции дневно за деца от 10 месеца до 3-годишна възраст, което технологично натоварвало персонала. При все това в общинското предприятие е създадена много добра организация за добра производствена практика съгласно внедрената система за контрол HASSP.

Инженер-технолозите в предприятието извършват регулярен контрол върху производствено-технологичния процес, но предвид факта, че не се касае за автоматизиран производствен цикъл, подобни "пропуски" са факт, признават от ОП "Комплекс за детско хранене".

"Никой не може да установи дали парчето станиол в супата е пропуск на персонала или е попаднало в продукта по друг начин", коментира случая директорът на общинското предприятие д-р Божанка Георгиева. Според нея е възможно то да е влязло в супата и при транспортирането. Д-р Георгиева обаче подчерта, че в подобни случаи родителите трябва да подават рекламации веднага, а не няколко часа по-късно, както било с жалбата на Мила Атанасова. Д-р Георгиева, която преди да поеме директорския пост в предприятието, оглавяваше Регионалната здравна инспекция,  отбеляза, че парчето не крие риск за здравето, тъй като продуктът минава през термична обработка.

Директорката на "Комплекс за детско хранене" информира още, че до две седмици трябва да бъде избрана фирма, която да изработи сайт на общинското предприятие. Очаква се сайтът да заработи през октомври, а на него ползвателите на услугата ще могат да пращат и сигнали, жалби или пък препоръки.