8 фирми наддават за боклука на Варна

Общината с нови изисквания – да се чистят графити и пътни знаци, камионите да са нови и модерни, контейнерите да се изпразват и мият по-често

Осем фирми – пет софийски и три варненски, са подали оферти за участие в обществената поръчка за сметосъбирането и сметоизвозването във Варна. Това става ясно от протокол на комисията, прегледала документите на кандидатите. Сред участниците в новия конкурс са две от фирмите, които и досега бяха ангажирани с поддържането на чистотата в града – "Адиан", която отговаря за район "Приморски", и "Омега Интерклинър", която извозва отпадъците от "Владиславово". За поддържането на чистотата в "Одесос", "Аспарухово" и "Младост" в момента все още отговаря "Титан АС", с която е подписан допълнителен анекс за удължаване на срока за първите два района, тъй като договорите изтекоха в края на юли. 

Повечето от новите фирми, кандидатстващи да почистват Варна, са прясно регистрирани дружества по закона за задълженията и договорите (ДЗЗД), които обединяват 2 или повече фирми с граждански договор и не се отразяват в търговския регистър.

По-познати са двама от новите кандидати: "Грийн партнърс БКС", свързвано неофициално с дългогодишния монополист в сметопочистващия сектор Румен Гайтански-Вълка, "ЗМБГ" АД, доскоро познато като "Заубермахер България", което в момента чисти в пет от най-големите райони на София: "Люлин", "Младост", "Витоша", "Триадица" и "Овча купел".

Предвижда се с новите изпълнители да бъдат сключени петгодишни договори, вместо досегашните 10-годишни, които създаваха пречки при контрола на качеството на работата. Поръчката е на стойност 61,3 млн. лв., като най-голямо финансиране е предвидено за район "Приморски" - около 22 млн. лв. Съгласно поставените изисквания фирмите трябва да събират и извозват боклуците от контейнерите и кошчетата, тези, които са разпилени около тях, както и едрогабаритните отпадъци. Залегнало е и условие за събиране на биоотпадъците и изхърлената растителност. Улиците, площадите, алеите, тротоарите, пешеходните зони трябва да се метат механизирано, а спирките, подходите към подлезите, паркингите, междублокови пространства и ръчно, като се почиства и избуялата трева. В местата за обществено ползване трябва да се правят и оборки.

Предвидено е миене с автоцистерни на улици, площади, тротоари, спирки, паркинги, подлези, алеи и др., както и ръчно почистване на улиците от отпадъци като смеси за зимното обезопасяване, наноси, пясък, пръст, треви и др. Фирмите ще имат и допълнителни задължения, като например да почистват пътните знаци и предпазните парапети и огради, както и платформите за инвалиди и майки с детски колички. Освен това те ще трябва да почистват и графити. Поставя се и специално условие за почистване на рекламни и агитационни материали.

Общинската администрация поставя и условия за всеки район за вида и броя специализирани машини, с които трябва да разполага съответната фирма - те трябва да отговарят на минимален екологичен клас Евро-5. Фиксирани са и по-голям брой нови съдове за отпадъци, както и по-гъст график за изпразването и миенето им.