КАТ предлага връчване на актове през интернет

Животът

24-09-2015, 08:05

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Пътната полиция ще предложи и драстично вдигане на глобите за превишена с над 30 км в час скорост

Ако пътен нарушител не бъде открит на посочен от него адрес, за да му бъде връчен акт, то той да се оповестява в интернет и да се смята за връчен от момента на обявяването й. Тази стара идея на МВР лансира и сегашният началник на Пътна полиция Бойко Рановски, цитиран от "Фокус". По думите му в момента от изпратените електронни фишове чрез пощенски услуги 50 процента се връщали като невръчени. По нашето законодателство всяка следваща мярка може да се наложи само ако известието за глобата е получено, обясни Рановски и добави, че когато това не се случи, МВР изпада в омагьосан кръг и започва безкрайно търсене на нарушителите от полицейски служители.

Затова и МВР, и КАТ ще предложат "промени в законодателството, насочени към бързо и ефективно събиране на глобите". Тези изменения на практика обаче се изчерпват с идеята за обявяването на актовете в интернет и считането на това за връчване. Преди няколко години имаше фирма, която поддържаше сайт, в който всеки можеше да си види акта. После МВР го закри и обяви, че ще прави официален, специален портал, който още не е видял бял свят. На практика в момента хората не могат да си видят изобщо актовете по електронен път. Затова и изобщо не е ясно как точно ще се официализира връчването чрез интернет.

Пътна полиция ще настоява и за драстично вдигане на глобите за превишена скорост с над 30 км в час. Според Рановски "глобата трябва да е драстична, за да знае всеки, че когато нарушава правилата, трябва да си понесе и санкцията, която му се налага". Има работна група за промените в законодателството - ще бъдат предложени промени, основно насочени към уязвимите и рискови участници в движение, към неправоспособните водачи, както и завишаване глобите за скорост, добави той.

Шефът на Пътна полиция обяви вчера старта на инициативата "Шофирай отговорно и толерантно". Според статистиката най-честите причини, които водят до произшествия с голям брой загинали и ранени, са превишена скорост, неправилно изпреварване и маневри. По думите му тенденцията да се увеличава броят на загиналите по пътищата продължава и през тази година. Той добави, че почти една година по пътищата е нямало контрол, което е довело до създаване на чувството за безнаказаност сред шофьорите. За да се върнем на старото положение и да създадем респект сред водачите, ще е необходимо време, заяви Рановски.

За първите осем месеца на 2015 г. у нас са загинали 500 души при катастрофи, съобщи шефът на Пътна полиция. Регистрираните тежки произшествия са 5242, като 6521 души са били ранени. Катастрофите са със 149 повече спрямо същия период на миналата година, а загиналите - с 26 повече. Само от началото на септември 2015 г. по пътищата са загинали 55 души, а 540 са били ранени. Водачите със стаж до 3 години причиняват голям брой от тежките пътнотранспортни произшествия. "За 8 месеца водачи със стаж до 12 месеца са причинили 67 от пътните инциденти с 15 загинали и 75 ранени. Водачи със стаж до 2 години са причинили 265 катастрофи със 17 загинали и 357 ранени", заяви Рановски. Той посочи, че има и самокатастрофирали водачи, като тези инциденти се случват предимно на второ- и третокласните пътища. Според Рановски водачите знаят, че в тези места няма контрол и не съобразяват скоростта с пътните условия, вследствие на което възникват тежки инциденти. "Броят на загиналите при произшествия с едно МПС е равен на броя загинали на сблъскалите се МПС", добави той.