Чиновниците ще плащат солидни глоби за излишна бумащина

Парите

05-10-2015, 07:58

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

До 30 хил. лв. се вдигат санкциите за нарушение на закона за електронното управление

Управляващите предлагат сериозно повишение на глобите за чиновници, които искат от фирми и граждани да им носят на хартия информация, която вече фигурира в електронен регистър. Това предвиждат промените в закона за електронното управление. 

Минималната глоба за неоснователно поискан документ ще скочи от 50 на 150 лева, а максималната - на 750 лв. Най-високата санкция, която може да бъде наложена на дадена институция за допуснато нарушение по закона, се вдига от 3000 на 30 хил. лева. Двойно се увеличава глобата за длъжностно лице, което извърши или допусне извършването на нарушение по отношение на мрежовата или информационната сигурност, и става от 500 до 3000 лв. Всички тези глоби са за случаите, в които не е извършено престъпление.

И в момента законът забранява администрацията да изисква от гражданите и фирмите "представянето или доказването на вече събрани или създадени данни". Според изискванията към всяка община или държавно ведомство служителите им "са длъжни да ги съберат служебно от първичния администратор на данните". Например при извършване на дадена услуга, вместо да се иска актуално състояние на фирма, удостоверение за липса на данъчни задължения или за семейно положение, съответната служба трябва да си направи справка по регистрите. 

Въпреки че законът е в сила от 2008 г., очевидно той не действа. В мотивите към новия проект се признава, че вече 15 години отделните администрации си правят свои електронни регистри, които обаче така и не са обединени в един информационен масив, така че всяка служба да има достъп до системата на друга. Реално законът за електронното управление не работи и в България няма такова. За съжаление всяко правителство обявява за приоритет и е-управлението, и облекчаването на административната тежест, но, уви, остават само на думи.

Досега не е посочено дали някъде е наложена глоба за поискана бележка с данни, които са налични в регистрите на държавата или общините. Очевидно налагането на санкции е безпредметно, при условие че реално справките не могат да се правят онлайн. Ако обаче промените бъдат приети, ще трябва задължените по закона служители да го спазват и глобите да се налагат. Гражданите и фирмите пък имат пълно основание да си търсят правата, записани в закона. 

С новите текстове се урежда и редът, по който да се получи и поискана от потребителите информация по електронен път. Когато министерство или агенция ви изпраща информация на посочения електронен адрес, първо получавате "електронно изявление" за това откъде и как да изтеглите съставения документ. Връчването по електронен път се удостоверява с копие от електронния запис за изпращането, съответно изтеглянето, съхранен в информационната система. В закона още се определя какво е електронен адрес, електронен печат, както и държавен хибриден облак.