Глобиха кмет на варненска община заради незаконно сметище

Крими

19-10-2015, 11:57

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Собствениците на две кравеферми със санкции заради замърсяване на водни обекти

105 замърсявания на поречия на реки са констатирали експерти от екоинспекцията във Варна. 93 са почистени след издадени предписания. Издадени са три наказателни постановления на обща стойност 6000 лв., в това число на досегашния кмет на Белослав Желязко Петров. Той е глобен с 3000 лв. за това, че не е предприел мерки за премахването на незаконно сметище. Контролната дейност е реализирана в периода от март до септември, като са направени 62 проверки в 19 общини.

За замърсяване на водни обекти са проверени две кравеферми - в с. Куманово, община Аксаково и в с. Смолница, община Добричка. В първия обект експертите са глобили фирма ЕТ "Валентин Владимиров" с 2000 лв. За втората кравеферма е констатирано, че вследствие на авария е замърсявала дерето към яз. "Смолница". За това нарушение на ЗП "Венцислав Пантелеев" е наложена глоба в размер на 1000 лв.

По прокурорско разпореждане съвместно с полицията и представители на общините са направени проверки за нерегламентираните сметища в област Добрич. Замърсявания са констатирани в общините Добрич, Каварна и Балчик. Дадени са предписания, които са в процес на изпълнение.

При осъществяване на плановия контрол в област Варна са извършени проверки на речните легла в близост до депата за неопасни отпадъци в общините Суворово, Вълчи дол и Долни чифлик, където не е констатирано замърсяване извън депата.