Варна избира най-харизматичния цигулар

Варна Лайф

29-10-2015, 11:03

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Журито ще бъде под председателството на проф. д-р Михаел Фришеншлагер

На 7-ми ноември от 19 часа на сцената на Държавна опера публиката ще има привилегията да аплодира излъчените трима лауреати-финалисти и да избере с вот на зрителите "Най-харизматичен цигулар".

Предстоящият "Международен конкурс за цигулари Варна" е най-новият музикален форум на културната карта на Европа. "Амбицирани сме да докажем за пореден път, че България и град като Варна са уникално и неповторимо място за провеждане на интернационални събития от най-висок ранг. Очакваната класа и значимост на конкурса се предопределят от няколко основни фактора, а именно – от състава на журито, от нивото на участниците и не на последно място от наградния фонд", заявяват организаторите.

Журито ще бъде под председателството на проф. Д-р Михаел Фришеншлагер - президент на конкурса "Фриц Крайслер“ – Виена, вицепрезидент на Световната федерация на международните музикални конкурси (WFIMC), президент на Европейската асоциация на преподавателите по струнни инструменти (ESTA) и бивш ректор на Виенския университет по изкуства. 

В състава си журито включва още: професори от водещите музикални университети в света /Виена, Париж, Токио/, солисти от световната сцена на цигулковото майсторство като обичания от българската публика Професор Марио Хосен, както и концертмайстори, президенти и директори на най-големите международни цигулкови конкурси - "Фриц Крайслер“ Виена“, "Чайковски“ Москва, "Кралица Елизабет“ Брюксел, "Тибо“ Франция, Монреал, Сеул, Хановер, Китай, Токио.

Участниците в конкурса, които вече са заявили присъствие са солисти - виртуози от световна величина. Сред конкурентите ще чуем и видим лауреати от цял свят, а именно:

Паул Кропфич – Австрия, лауреат на конкурсите "Хиндемит", "Прима ла музика" Виена, концертирал със Софийска филхармония, с концерти във Венеция, Милано, Виена и др.;

Дайчи Накамура – Япония, лауреат на конкурсите "Арам Хачатурян", "Нагоя", "Брамс";

Филип Крилов – Русия, лауреат на конкурси в Италия, Русия и Австрия;

Чанг-Янг – Китай, лауреат на конкурси в Китай, Япония, Америка, Испания.

Сред българските имена на подиума ще очакваме:

Мартин Зайранов – лауреат на конкурсите "Жинет Невъо" Авиньон, "Млади виртуози" София, "Недялка Симеонова", Токио;

Александър Зайранов – лауреат на конкурсите "Музикална младеж" в Букурещ, Токио, "Недялка Симеонова", "Андреа Постачини" Фермо, "Млади виртуози" София;

Зорница Иларионова – лауреат на конкурсите "Панчо Владигеров", "Васко Абаджиев", "Канети", "Хенрих Виенявски" и "Рудолфо Липицер";

Кристина Хинова – лауреат на конкурсите "Недялка Симеонова", "Концертино Прага", "Млади виртуози"; 

Жаклин Прейс – лауреат на конкурси "Добрин Петков", "Недялка Симеонова", "Стефани Хол" Виена.

И в трите конкурсни дни от 4-ти до 6-ти ноември в Градската художествена галерия, публика от ценители ще има изключителната превилегия да присъства в залата и да аплодира гостуващите млади изпълнители – солисти от големите музикални сцени. Ще имаме възможността да бъдем съпричастни и да наблюдаваме сблъсъка на най-изявените български цигулари със световния елит. Конкурсната програма включва емблематични творби за цигулка от предкласиката до съвременната музика.

За финалната галавечер на 7-ми ноември не случайно е избран храма на музикалното изкуство във Варна - Държавната опера. В обектива ще бъдат качества не само по отношение на техничност, но и на обаяние и сценично поведение, които публиката като един от най-важните фактори в комуникацията с изкуството ще има възможност да оценява и да избира по достойнства. На сцената тримата финалисти заедно с Варненски камерен оркестър ще изпълнят концерти Моцарт. Именно в тази решаваща вечер освен вотът на престижното жури, определяща роля ще изиграе и гласът на зрителите. Всеки от присъстващите ще даде своето персонално мнение, след което ще се излъчи любимец на варненската публика с титлата "Най-харизматичен финалист". Ще бъдем свидетели на емоционален галафинал на виртуозите. За конкурсните турове е осигурен свободен достъп за зрителите, пожелали да присъстват в Художествената галерия, а за финалният тур на 7-ми в Държавната опера Варна все още има свободни билети.

Наградният фонд за конкурса е осигурен от Община Варна и Фондация "Америка за българия". Лауреатите ще бъдат включени в програмата на най-значимите музикални фестивали в страната ни, а с подкрепата на "Томастик Инфелд" и Фондация "Фриц Крайслер" финалистите ще бъдат представени и на културната общност във Виена и по света. Ще бъде връчена и стипендия на Международната музикална академия "Орфеус", Виена.