Варненската адвокатска колегия празнува 125 години

Архив Варна

20-11-2015, 08:42

Снимка:

legalworld.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Представят книгата на Борислав Дряновски "История на Варненската адвокатура"

125 години от създаването на първия Адвокатски съвет във Варна ще бъдат отбелязани с тържествено заседание днес. По време на събирането във Фестивалния и конгресен център ще бъде представена книгата на Борислав Дряновски - "История на Варненската адвокатура", а по-късно тази вечер в Драматичния театър ще се проведе празничен концерт. Проявите предшестват честването на Деня на българските адвокати, който се отбелязва на 22 ноември.

Варненската адвокатура започва да пише своята история след Освобождението на града от османско владичество на 27 юли 1878 г. с регламентираните "повереници" в новоизграждащата се съдебна система. Широко организираният характер на нейната дейност може да се прочете в Закона за адвокатите, публикуван в брой 140 от 24 декември 1888 г. на Държавен вестник , който определя правата и задълженията на защитниците и начина за получаване на право за упражняване на адвокатска професия.

Според тогавашните правила адвокатът е трябвало да бъде със средно образование, да е положил и издържал изпит, да е работил в съдебната система, или да е практикувал при друг адвокат три години. Завършилите правни науки, както и бившите министри се ползвали с привилегията да не полагат изпит, за да упражняват адвокатската професия.

Създаването на съвет на адвокатите се позволявало от закона, ако към окръжното съдилище работят поне седем адвокати, а от тях три четвърти пожелаят това. По време на обнародване на закона във Варна работят около 10 адвокати, а днес колегията наброява над 1140 души.