Янко Станев пак е зам.-председател на Общинския съвет (обновена)

Мисия Варна

02-12-2015, 10:29

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сесия 2: Избират зам.-председатели на Общинския съвет и шефове на комисии

Братя Станеви, отцепеният Божидар Чапаров и Добромир Джиков направиха група в Съвета

Янко Станев е отново е зам.-председател на Общинския съвет на Варна, стана ясно след приключилото гласуване. Това стана възможно след като днес бе регистрирана нова група в местния парламент, която включва Янко Станев и брат му Валентин, които влязоха в местния парламент като СДП, напусналия групата на Данаил Папазов "Живот за Варна" Божидар Чапаров и Добромир Джиков -  единственият съветник, който влезе от "Граждански експертен център".

Новата група се казва "Граждани, експерти и СДС".

Изненадващо зам.- председател стана и Лидия Маринова, за която се очакваше да оглави комисията по здравеопазване. Още по-голяма изненада беше липса на номинация от страна БСП. Така трети зам.-председател на съвета стана Светлан Златев от групата на Реформаторският блок.

Започна гласуването и за председатели на комисиите. Първият избран е Станислав Иванов, който оглави комисията по финанси. За председател на комисията по архитектура бе избран Димитър Карбов от НФСБ.

По традиция на чело на комисията по благоустройство и комунални дейности отново застава човек от групата на Янко Станев, този път в лицето на Божидар Чапаров. Юлияна Боева от ГЕРБ стана председател на "Собственост и стопанство", а съпартийката й Антоанета Цветкова оглави здравеопазването. 

Д-р Лидия Маринова бе избрана за шеф на комисията по социални дейности. "Туризъм и търговия" оглави Марица Гърдева, която стана и председател на групата на ГЕРБ в Съвета. 

11:20
Преди избора на шеф за транспортната комисия гласуването течеше без дебати и за всяка комисия имаше само по едно предложение. Единствената номинация за транспорта бе за Добромир Джиков от новосъздадената група на Янко Станев. Очевидно, предварително договореното предложение и стройното до момента гласуване, обаче бе нарушено от Борислав Гуцанов. "Не може след като в залата има бивш министър на транспорта, да се избира човек, който не е специалист", посочи червеният съветник.

Репликата на Гуцанов беше подета от граждани в залата, които пискаха думата. В крайна сметка до микрофона бе допуснат председателят на Съюза на превозвачите Максим Петков, който поиска гласуването за транспорт да бъде отложено за следващата сесия, тъй като към момента според него, Общинският съвет нямал готовност да направи това.

След това обаче Папазов си направи отвод и Джиков бе избран за шеф на транспортната комисия.

Гласуването продължи с "Наука и образование", чийто председател и този мандат ще е Славчо Славов от ГЕРБ. Мартин Байчев от същата партия оглави "Младежки дейности и спорт". Даниела Димова пак е председател на културната комисия, като изненадваюо не беше предложена от своите от ГЕРБ, а от Гуцанов, като изявата му на микрофона беше повече сракастична забележка към стройния сценарий, по който върви гласуването в залата днес.

11:30 

Николай Георгиев (ГЕРБ) стана шеф на "Европейски проекти". Двама от реформаторите оглавиха комисиите по Околна среда и борба с корупцията - Кирил Георгиев  и Григор Григоров.

На комисията по структури председател стана Милена Димова ГЕРБ, а "Изработване на правилниците за работата на Общинския съвет" пое Костадин Костадинов. Комисиите по обществен ред, право, приватизация и предотвратяване на конфликт на интереси не са събрали минимума от кандидати за членове - 4, и засега няма да съществуват.